Måltiderna på regionens sjukhus och sjukstugor har utretts av Region Västerbotten. Nu har regionstyrelsen beslutat att matlådor ska skickas från Umeå till Lycksele – 13 mil bort.
Köket kommer att finnas kvar, men i mindre form. Planen just nu är att de ska påbörja ombyggnationen av Lyckseles kök under 2025, men inget är spikat ännu.
– Det här är den bästa lösningen, för patienterna, regionen och ur beredskapssynpunkt, säger Peter Olofsson (S).
Oklart hur mycket pengar som sparas
Regionstyrelsen menar att kylda matlådor kan finnas på plats även framåt i tiden och att patienter kan få mat under dygnet alla timmar istället för under vissa tider.
Hur mycket pengar sparar man på det här?
– Vi är försiktig med exakta kalkyler. En del är att vi inte behöver tillverka mat på helgen i Lycksele, det kommer minska kostnaden, säger Peter Olofsson (S).
En del av kritiken har handlat om att transportera mat så långt, ur miljösynpunkt.
– Det kommer inte blir mer transporter än vad det är i dag. Man har jobbat mycket med förpackningen också. Vi räknar också med att svinnet ska minska, säger Olofsson och fortsätter:
– Ingen behöver äta ur en plastlåda. Maten läggs på tallrikar och man ser ingen skillnad om den är lagad i Umeå eller i Lycksele, säger han.
Avvaktar med Skellefteå
I Skellefteå pågår just nu byggnationer av det nya sjukhuset. Regionen avvaktar därför med det nya konceptet på Skellefteå lasarett.
Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna var emot beslutet.
– Det finns ingen anledning att matproduktionen ska vara lika i hela länet. Införandet av enhetlig måltidsproduktion har inga ekonomiska fördelar och det blir inte bättre för patienterna , säger Ewa-May Karlsson (C), Hans-Inge Smetana (KD) och Maria Lundqvist Brömster (L), i ett pressmeddelande.