Fler använder Region Västerbottens digitala vård – kostnader till privata nätläkarbolag minskar

Publicerad

Många använder sig av privata nätläkarbolags appar – något som är kostsamt för regionerna. 

Men förra året lanserade Region Västerbotten en egen digital lösning ”Hälsodigitalen”. Och nu verkar det som att man lyckats vända trenden.

– Som det ser ut kommer vi att spara ett par miljoner för Regionens kostnader till nätläkarbolagen, säger Anders Wink, projektledare.

Varje gång en person använder sig av en privat nätläkare, som Kry, Min Doktor, Doktor.se, Medicoo och Doktor24, kostar detta 500 kronor för Region Västerbotten. Under åren har kostnaderna stigit. Men sedan regionen lanserade en egen digital satsning har man lyckats vända trenden.

Under första året har Hälsodigitalen haft 20 000 vårdbesök online. Det är runt 450 digitala vårdbesök i veckan. 80 procent av dessa får hjälp samma dag och besökarna prioriteras efter vårdbehov – ju större vårdbehov desto högre prioritet.

–  Man får en köplats sedan sker en sortering där de som kommer först är de som har störst vårdbehov, säger Anders Wink, projektledare.

Många ärenden kan avslutas digitalt

Initialt var det endast sjuksköterskor som antingen chattade eller tog emot videosamtalen. Men under året har det tillkommit läkare, vilket gjort att den digitala verksamheten kan hjälpa fler utan att behöva skicka vidare dem i vårdkedjan.

– Ungefär sex av tio lyckas vi hantera och lösa inom hälsodigitalen utan att behöva skicka vidare i vårdkedjan, säger Wink.

Lätt att hitta personal

Många vårdavdelningar inom regionen har det idag tufft att hitta personal – för hälsodigitalen är situationen den omvända. Folk hör av sig för att arbeta där.

– Vi är lyckligt lottade och har ganska lätt att rekrytera kompetens.

Verksamheten bedrivs idag i projektform och nu hoppas man att den ska bli permanent.

Regionens kostnader för privata nätläkarbolag:

2022: Prognos: 15 miljoner kronor

2021:  17 miljoner kronor

2020: 14 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.