Många vill plugga på Umeå universitet till hösten. Foto: Klara Stefansson

Rekordmånga antagna till Umeå universitet till hösten

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom de första antagningsbeskeden till högskolor och universitet och rekordmånga studenter är antagna till Umeå universitet.

– Jag tror definitivt att det är en coronaeffekt, säger Heidi Hansson, viderektor Umeå universitet.

Coronakrisen har fått många att vilja plugga vidare. På Umeå universitet märks det genom att rekordmånga sökte till universitetet i våras, och nu när antagningsbeskeden har kommit sätter man nytt rekord igen. I år är nämligen drygt 31 000 blivande studenter antagna till kurser och program vid Umeå universitet – en sjuprocenting ökning jämfört med förra året då drygt 29 000 personer antogs.

– Det är ju fantastiskt roligt att så många studenter vill komma hit och läsa i Umeå, säger vicerektor Heidi Hansson.

”Logistiska utmaningar”

Hon tror att pandemin har fått fler att välja studier till hösten. Och coronakrisen, i kombination med att 2 000 fler studenter antagits jämfört med förra året, ställer nya krav på universitetet.

– Vi har en del logistiska utmaningar till hösten. Vi vill ju att så många studenter som möjligt ska kunna vara på campus, samtidigt som vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kan bli fortsätta distansstudier

För att följa rekommendationerna kommer Umeå universitet hålla nere antalet personer i föreläsningssalarna, så det inte överstiger 50 personer. Dessutom har man hyrt in sig i fler lokaler, och en del studenter kan också få fortsätta sina studier till hösten på distans.

– I första hand vill vi att de som är i början eller i slutet av sin utbildningar ska få studera på campus, säger Heidi Hansson.

I hela riket ser man också en ökning: tio procent fler har antagits till studier i höst jämfört med 2019. I dag blev närmare 307 000 studenter antagna till högskolor och universitet, enigt Universitets- och högskolerådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.