Rekordmånga kvinnliga brandmän i Sorsele: ”Vi måste bygga om omklädningsrummet”

Publicerad

På räddningstjänsten i Sorsele planeras det för ombyggnation av omklädningsrummet. Anledningen är att antalet kvinnliga brandmän har ökat med 50 procent det senaste året.

– Kvinnorna betyder allt inom räddningstjänsten, säger räddningschefen Kenneth Paldanius.

Under förra året var 9 av 46 deltidsbrandmän kvinnor i Sorsele kommun, att jämföra med året innan då den siffran låg på 6. Aldrig förr har det varit så många som nu.

– Jag tycker att det är jätteroligt att fler kvinnor söker sig till räddningstjänsten. Kvinnorna betyder allt. De höjer stämningen och det blir ett bredare tänk, säger Kenneth Paldanius, räddningschef i Sorsele kommun.

Paldanius berättar att målet för många regioner är att det ska finnas 15 procent kvinnor i räddningstjänsten inom loppet av några år. I riket är snittet 7 procent i nuläget.

– Vi har passerat det målet då vi i dag har cirka 20 procent kvinnor. Nu planerar vi för att bygga om omklädningsrummet så det ska vara anpassat för både män och kvinnor, säger han. 

I videon berättar Malin Dalesten hur det är att övningsköra den nya släckbilen och om det ökade intresset bland kvinnor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.