Ebba Fjellström Lassi, Leif Hedlund och föreningens ordförande Frida Tengvar från 4H-gården Moröbacke i Skellefteå är taggade på att plocka skräp i området. Foto: Malin Fjellström Lassi

Rekordmånga plockar skräp på ”Håll Sverige rent-dagen”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 130 000 människor har under lördagen anmält att de tänker gå ut och plocka skräp.

– Det finns en folkrörelse där ute som tycker att det är viktigt och vill ha aktiviteter att delta i, säger Pontus Tengby som är kommunikationschef i ideella föreningen Håll Sverige rent.

I Västerbotten organiseras skräpplockning bland annat i trakterna av Nordmaling, Umeå och Skellefteå. Frida Tengvar är ordförande i 4H-gården Moröbacke i Skellefteå.

– Det gäller att hålla en låg acceptansnivå för så fort det blir lite skräp är det lätt att folk börjar tycka att det är okej att kasta på marken, berättar hon.

Mycket cigarettfimpar

Frida Tengvar konstaterar samtidigt att det som slängs mest är småskräp av besvärlig sort.

– Cigarettfimpar är det väldigt mycket av.

Det är en bild som bekräftas av Håll Sverige rent. Enligt föreningen står småskräpet (snus, fimpar, tuggummi och plast) för upp emot 80 procent av det som slängs i naturen. Men efter onsdag kan det bli ändring på det.

– Vi hoppas att riksdagen äntligen ska rösta för att det ska bli förbjudet att slänga även småskräp som fimpar, berättar föreningens kommunikationschef Pontus Tengby.

Tror rösträkning avgör

Han berättar att när det i Sverige för drygt tio år sedan infördes en nedskräpningsbot så gjordes ett undantag för mindre skräp som ansågs ringa såsom snus, kolapapper och cigarettfimpar. Det har Håll Sverige rent sedan dess försökt få politikerna att ändra på.

– Vi får se hur det går, vi har nåtts av både positiva och negativa signaler och tror därför att det kommer att bli rösträkning som avgör, säger Pontus Tengby.

Om riksdagen på onsdag röstar för att ta bort det här undantaget kommer det att börja kosta 800 kronor i böter för den som blir tagen på bar gärning med att slänga en fimp på marken. Det är något Frida Tengvar, som varit med och arrangerat dagens skräpplockning i Skellefteå, också hoppas på.

– Vi vill ju att barnen och kommande generationer har med sig att aldrig slänga skräp direkt på marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.