Foto: SVT

Rekordmånga i Umeå söker hjälp för sina alkoholvanor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker hjälp vid Dragonens alkohol- och drogmottagning i Umeå. Dit kommer folk som känner att de har problem med sina alkoholvanor och har ett riskbruk.

I år har rekordmånga sökt sig till mottagningen, över 50 personer bara i januari. Det kan jämföras med 299 ärenden under hela 2018 och 319 år 2019.

– Det kan vara så att vi gjort att vi syns mer och att fler känner till oss. Men det kan också vara så att människor tycker att det känns mer okej att prata om det och söka hjälp för sina alkoholproblem, säger Gabriella Sjöström Green, samordnare på alkohol- och drogmottagningen.

Tar emot både drabbad och anhörig

Mottagningen är inte bara för Umeåborna utan tar också emot folk från kranskommunerna. Det är en så kallad erbjudande verksamhet med en samverkan mellan region och kommun. I Skellefteå finns istället rådgivningen Oden, där det också erbjuds samtalsbehandling, men där drivs det helt i kommunal regi.

På Dragonens alkohol- och drogmottagning finns sjuksköterska, läkare, psykologer med flera. Det krävs ingen utredning för ett besök och det räcker med ett telefonsamtal för att boka in sig. De som söker gör det antingen för sin egen skull eller som anhörig.

Vad är riskbruk?

• Ordet ”riskbruk” används ofta när det skrivs och pratas om hur svenskarna dricker.

• Med själva ordet menas att någon dricker så mycket alkohol att det medför en ökad risk för fysiska, psykiska och sociala konsekvenser.

• Med riskbruk av alkohol avses en hög genomsnittlig konsumtion av alkohol eller intensivkonsumtion av alkohol minst en gång i månaden.

• För att ange ett riskbruk i mängd alkoholdryck används ofta den här definitionen (ett standardglas innehåller 12 gram alkohol):

14 standardglas per vecka för män och mer än nio standardglas per vecka för kvinnor och/eller minst 5 standardglas för män respektive 4 för kvinnor vid samma tillfälle.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.