– Barn är kloka när de frågar saker, de vill veta saker. Vi försöker svara det vi kan, säger Erika Hägglund, rektor på Östermalmsskolan. Foto: SVT

Skottlossningen i Umeå i närheten av Östermalmskolan – rektorn: ”Beredskap för att möta eleverna”

Uppdaterad
Publicerad

Östermalmskolan i Umeå ligger nära brottsplatsen där en man under måndagen blev skjuten. Skolan har under tisdagen haft en beredskap för att möta elevernas tankar och eventuella oro.

– Det har hänt något utöver det vanliga, säger Erika Hägglund, rektor på Östermalmsskolan.

Under måndagskvällen blev en man i 30-årsåldern skjuten i stadsdelen Öst på stan i Umeå. I närheten av brottsplatsen ligger Östermalmsskolan, som är en låg- och mellanstadieskola med drygt 300 elever.

Skolan hade under tisdagen verksamhet som vanligt men var förberedda på att bemöta barnens känslor kring händelsen.

Skjutning i centrala Umeå

– Vi har varit beredda att möta upp det här och pratat ihop oss om ett förhållningssätt. Vi lyssnar in och tar hand om de funderingar finns. Vi lugnar eleverna, säger Erika Hägglund, rektor på Östermalmsskolan, och fortsätter:

– Barn är kloka när de frågar saker, de vill veta saker. Vi försöker svara det vi kan. Det är också viktigt att vi nyanserar saker och spekulationer.

”Vi måste vara observanta”

Än så länge märker inte skolan av någon oro hos eleverna kring händelsen.

– Några berättar att de vet vad som hänt. Oron kan komma, vi måste vara extra observanta. Det har hänt något utöver det vanliga. Det är många barn som bor i området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har en hypotes om att det är narkotikarelaterat, säger Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå. Foto: SVT, Per-Anders Fredriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet