Norrlands universitetssjukhus är det första sjukhuset utanför USA som utför hjärnbehandlingen med den nya generationens maskin.
Den så kallade FUS-tekniken (Magnetkameraguidat Fokuserat Ultraljud) möjliggör exakt behandling genom att rikta ultraljud mot specifika punkter i hjärnan och med värme permanent inaktivera områden som orsakar skakningar. Behandlingen innebär att man inte behöver öppna hud eller skallben.
Det ses som ett viktigt steg framåt för patienter med till exempel essentiell tremor (skakningar i armar och händer) och Parkinsons sjukdom och som tidigare saknat effektiva behandlingsalternativ.
Behandlingen klar på 15 sekunder
Den första patienten i Umeå, en medelålders man med skakningar i händerna, upplevde en 90-procentig förbättring utan komplikationer och kunde åka hem dagen efter.
– Det här är en väldigt lindrig behandling. Själva ingreppet tar 12 till 15 sekunder men utvärderingen och inställningen av tekniken kan ta några timmar, berättar Patric Blomstedt, överläkare och professor i funktionell neurokirurgi på Norrlands universitetssjukhus.
Patienter i hela landet erbjuds behandling
Tekniken med magnetkameraguidat ultraljud har funnits i tio år och den utrustning som nu finns på enheten för Deep Brain Stimulation på NUS är av senaste snitt och kostar cirka 29 miljoner kronor.
Den nya behandlingsmetoden kommer att erbjudas till patienter i hela landet. Men det finns också risker.
– Det kan påverka talet eller gången och balans. Det finns risker även om de är få, säger professor Patric Blomstedt.