Linda Snecker är riksdagspolitiker och rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: TT/SVT

Sexualbrottsoffer nekas advokat – riksdagsledamot upprörd

Uppdaterad
Publicerad

Att sexualbrottsoffer nekas att ha kvar sin brottsofferadvokat i hovrätten och Högsta domstolen väcker starka reaktioner. Nu ryter riksdagsledamot Linda Snecker (V) ifrån.

– Ingen våldtagen kvinna ska behöva sitta ensam i rätten utan målsägandebiträde, säger Linda Snecker.

För att spara pengar har nya regler gjort att brottsoffer kan bli utan målsägandebiträde om deras fall överklagas till hovrätten och Högsta domstolen. Nu får brottsoffret ett målsägandebiträde bara om det finns särskilda behov, som till exempel att brottsoffret ska höras igen.

Regeln slår hårt mot människor som redan är i en utsatt situation menar åklagare och advokater som SVT Nyheter pratat med.

Nu reagerar också riksdagsledamoten Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.

– Det är ju inte meningen att den skärpta sexualbrottslagstiftningen, som jag och så många andra har kämpat för, ska resultera i att den som har blivit våldtagen ska sitta utan rättsligt stöd när den överklagade domen hamnar i hovrätten.

”Kan resultera i att färre anmäler brott”

SVT berättade under söndagen om Sara som nekades målsägandebiträde när den nya samtyckeslagen för första gången prövades i Högsta domstolen. Sara, som anmält en man för våldtäkt och nu skulle få sitt fall prövat i HD, kände att hon inte fick veta någonting och saknade stöd.

– Ingen våldtagen kvinna ska behöva sitta ensam i rätten utan målsägandebiträde, säger Linda Snecker (V).

Hon menar att reglerna kan resultera i att färre vågar anmäla brott.

– Vi vet att för att man ska anmäla, särskilt sexualbrott, så behövs det stöd och hjälp hela vägen. Jag förväntar mig att regeringen åtgärdar den här stora missen.

Tänkt att spara pengar

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, har skrivit till SVT att det förra systemet inte utgjorde “ett bra sätt att använda rättsväsendets resurser”. 

Han skriver att målsägandebiträde ska förordnas när behovet finns, som, till exempel, när nya förhör ska hållas.

”Huruvida lagen fått alltför strikta effekter är alltför tidigt att säga”, skriver han.

Det här har varit ett sätt att spara pengar. Hur tycker du att man ska spara istället?

– Självklart ska man använda tekniska hjälpmedel som man gör i domstolen idag, men man får aldrig spara pengar på brottsoffer och de rättsliga skydd som alla brottsoffer har rätt till, säger Linda Snecker (V).

Nya regler

Den 1 juli 2018 ändrades reglerna för förordnandet av måls­ägandebiträden i allmän domstol. Enligt de nya reglerna gäller förordnandet av ett målsägandebiträde till dess att tiden för att överklaga tingsrättens dom har löpt ut. Ett målsägandebiträde kan förordnas även i hovrätten om det anses finnas behov av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.