Se jättesnöberget på Klockarbäcken och hör hur kommunen jobbar för att snön ska smälta snabbare. Foto: SVT

Oro i Umeå – snötipparna hinner inte smälta till nästa vinter

Publicerad

Under den snörika vintern fraktades uppemot 1,5 miljoner kubik snö till de stora snötipparna i Umeå. Nu finns det en oro på kommunen att högarna inte hinner smälta till nästa vinter.

Idag finns det tre stora snötippar och nu byggs det en ny snötipp i Bergsboda utanför Umeå. Men Per Hilmersson som är driftchef på Umeå kommun tror att det förmodligen inte kommer att räcka till ändå. 

– Vi har dessutom lastat hundratusentals kubik i våra parker och närområden. Det är väldigt mycket snö jämfört med tidigare vintrar. Det är den värsta vintern i snömängd jag har varit med om, säger Per Hilmersson till SVT.

Snöoväder i Västerbotten

Förtätningen ett problem

Förtätningen i Umeå gör att det också finns mindre plats att lägga snö på i tätorten och att frakta snön långa sträckor är det absolut dyraste i snöröjningen, enligt Per Hilmersson. Sedan tidigare står det klart att vinterbudgeten på 58 miljoner kronor spräcks och att kostnaden istället landar på 78 miljoner kronor.

– Att ha lastbilar som ska fyllas med snö och sen frakta den drygt en mil, sedan tömmas på en snötipp som dessutom måste jobbas med hela sommaren är det absolut dyraste. Vi försöker undvika det i så lång utsträckning som möjligt, säger Per Hilmersson.

Kan dumpas i älven

Om nästa vinter blir lika snörik är frågan var snön ska läggas. Ett alternativ är att dumpa snö i älven, något Umeå kommun fick tillstånd för av länsstyrelsen i vintras, men aldrig testade. Då krävs det en extra arbetsinsats: snön måste vara ny och ren och ha gått genom en snöslunga så att det inte finns några föroreningar eller andra saker med.

Se bilder från jättesnötippen på Klockarbäcken i Umeå och hör mer om snöproblemet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet