– Vi betalar också skatt. Men i praktiken blir det omöjligt att bo kvar på landsbygden om inte staten ser till att vi kan hålla vägarna öppna, säger Roger Edlund.

Vägar slutade plogas: ”Omöjligt att bo kvar på landsbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års samordning med plogningen av de allmänna vägarna upphörde plötsligt snöröjningen på de enskilda vägarna i Klankliden utanför Robertsfors. Hemtjänst och ambulans får nu svårt att ta sig fram då vägen ofta blir igensnöad.

Ända sedan den enskilda vägen genom Klankliden i Robertsfors byggdes har plogbilen på den allmänna vägen kört slingan genom byn, när den ändå var ute på en plogning.

Men den samordningen upphörde i höstas. Och när den värsta snövintern på många år slagit till gäller det för vägföreningen att vända på slantarna, och att ploga själv när det går. Närmaste entreprenör har en mils tomkörning innan han kan sätta ner plogen.

– Rena vansinnet. Det belastar miljön i onödan och ökar kostnaderna, säger Roger Edlund i Klankliden.

”Omöjligt att bo kvar på landsbygden”

De enskilda väghållarna i Robertsfors kommun har pratat med både Trafikverket och entreprenören Skanska – utan att få gehör för sina argument. Roger Edlund anser att frågan rör mer än snö.

– Vi betalar också skatt. Men i praktiken blir det omöjligt att bo kvar på landsbygden om inte staten ser till att vi kan hålla vägarna öppna så vi som bor här kan komma till våra jobb, barnen till skolan, hemtjänsten till de gamla byborna eller ambulansen till de som behöver vård, säger Roger Edlund.

Fakta vägar

Allmänna vägar som europavägar, riksvägar och länsvägar ägs och underhålls av staten genom Trafikverket.

De enskilda vägarna utgör en större del av Sveriges vägnät.

De flesta enskilda vägar ägs av vägföreningar, som får bidrag av staten till underhållet.

I några fall har kommunerna tagit över ansvaret för underhållet av de enskilda vägarna, då får kommuner också bidraget av staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.