Syftet är att hålla minnet av Nazitysklands brott i och med massmorden på judar och andra grupper under Förintelsen levande. Berättelserna ska öka kunskaperna och hålla samtalen levande om alla människors lika värde.
Skolbesöket innehöll fem olika berättarpass för olika elevgrupper.
– Det är jätteviktigt, speciellt i den här åldern när de börjar förstå vad som är rätt, moral och etik, säger Rocky Raber.
”Viktigt att vi får veta mer”
Eleverna lyssnade och berördes av berättandet om Förintelsens fasor.
– Det är väldigt viktigt att vi elever får veta mer om vad som hände under Förintelsen, säger Jakob Kickinger, elev på Engelska skolan i Umeå.
– Det är viktigt att sprida vidare det som hände så att så många som möjligt om allt hemskt som hände under Förintelsen, säger eleven Ronya Mikaili – hör några fler elever i videon.
Fakta: Förintelsen
Förintelsen kallas nazisternas folkmord på judar, romer och andra folkgrupper före och under andra världskriget. Nazisterna ville förinta alla judar. Enligt FN:s officiella siffra krävde Förintelsen cirka sex miljoner judars liv.
Auschwitz är det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen. Här byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.
Sobibor, Treblinka och Belzec var tre andra förintelseläger i nuvarande Polen. Efter kriget flydde kommendanten för de två förstnämnda lägren, Franz Stangl, till Brasilien. Han utlämnades senare till dåvarande Västtyskland där han ställdes inför rätta och dömdes 1970 till livstids fängelse, men han dog redan året därpå av hjärtsvikt.
Källa: Nationalencyklopedin (TT)