I klippet ovan får du följa med och se hur laxmärkning går till. Foto: SVT

Elever adopterar egna laxar: ”Vill sprida kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Nu får skolelever i Västerbotten lära sig mer om älven och om laxen – genom att adoptera egna laxar som de sedan kan spåra i vattnet.

– Det är en perfekt kombination mellan av undervisning och forskning på samma gång, säger Gustav Hellström från Sveriges Lantbruksuniversitet.

När laxen ska märkas i Umeälven, då får femteklassare från Västerbotten hänga på. Det är resultatet av ett nytt projekt som startade i år.

Med inopererad sändare kan forskare spåra fisken på sin resa ut i världen. Nu får femteklassare från Västerbotten hänga på och adoptera en egen fisk, som de sedan kommer kunna spåra.

– För barnens del är det mycket att de får följa sin fisk och bli medvetna om att vi har mycket lax här i Umeälen, och att de får se hur livscykeln går ihop för dem, säger Gustav Hellström från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), till SVT.

”En viktig del av det vi gör på universitet är att sprida kunskap”

Platsen som det hela sker på är Laxtrappan i Norrfors utanför Umeå. Projektet är helt nytt för i år och förutom SLU är det även Umeå Naturskola, Vindelälvens fiskeråd och Vattenfall AB som står bakom. Skolorna som är med ligger längst vindelälven samt några från Umeå och Lycksele.

– Det var lätt värt att åka hit idag, säger 11-årige Viktor Hedman, på Norrängsskolan Lycksele.

Framöver kommer forskarna och skolklasserna hålla kontakten. Projektet slutar först fram mot vintern och innan dess är flera uppföljningsträffar planerade. Då kommer man kolla upp vad som hänt med fisken och lära sig mer om dess liv i vattnet.

– En viktig del av det vi gör på universitet är att sprida kunskap, så när vi har ett spännande forskningprojekt är det jättekul att kunna involvera skolklasser, säger Lo Persson från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.