Hör verksamhetschefen Stig-Evert Tornbergs tips för att undvika halkolyckan. Foto: SVT

Akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus har rustat för halksäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Halksäsongen har kommit till Västerbotten. På akutmottagningen och ortopedkliniken på Norrlands universitetssjukhus är man förberedda på perioden som brukar medföra fler olyckor.

– Vi har utökat våra lokaler och med det har vi ett större gipsrum med kapacitet för två patienter samtidigt, säger Paula Johagen, verksamhetschef för akutmottagningen i Umeå.

Akutmottagningen har sedan tidigare gjort övergripande verksamhetsförbättringar som kan vara en räddning när halkdagarna är framme. Bland annat finns det ett större väntrum som får plats för fler patienter. 

– Det finns också ett nytt flödesspår där ett team med sjuksköterska, undersköterska, ortopedläkare och akutläkare som tar emot bland annat ortopediska patienter, säger Paula Johagen, verksamhetschef för akutmottagningen i Umeå.

”Överraskande med snö och is”

På ortopedkliniken i Umeå märks det av att halkan kommer varje höst. De rustar därför upp så att det finns jourer som kan hjälpa till om det blir en tillströmning av patienter.

– Det brukar vara överraskande att det kommer snö och is varje höst. Vi såg förra säsongen att vi hade väldigt många med underarms- och fotledsfrakturer, säger Stig-Evert Tornberg, verksamhetschef för Rörelseorganens centrum i Västerbotten.

I klippet ovan tipsar Stig-Evert Tornberg om vad du kan tänka på när du ger dig ut på hala vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.