Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Så jobbar naturbevakarna – skyddar naturen mot brott

Uppdaterad
Publicerad

Det var länstyrelsens naturbevakare tillsammans med polis och fjällräddare som fick fast en man och en kvinna som nu misstänks för grovt jaktbrott. SVT Nyheter Västerbotten har pratat med Naturvårdsdirektören Björn Jonsson vid länsstyrelsen i Västerbotten om hur naturbevakarna arbetar.

Björn Jonsson är Naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen i Västerbotten och chef över naturbevakarna som hjälpte till att få fast de personerna som nu misstänks för grovt jaktbrott. Han berättar att det finns flera olika arbetssätt för att motverka art- och jaktbrott.

– Vi har ett gott samarbete med polisen och länstyrelsen i Jämtland, varje år förbreder vi insatser vid vissa perioder och platser för att förhindra brott. Det kan vara allt från att köra runt med bilen efter fjällvägarna till att åka helikopter och bevaka platser.

LÄS MER : Båda jaktbrottsmisstänkta blomjägarna häktas

Han vill inte avslöja allt för mycket om naturbevakarnas metoder, men säger att information och tips är det viktigtaste.

– Vi vet till exempel att det förekommer internationellt organiserad brottslighet när det gäller fågelägg och dylikt. Då kan vi kolla vilka bilar som står parkerade nära kända häckningsplatser, samt hur länge de är på platsen. Sen gäller det att koppla personer, fordon och rörelsemönster till olika tips, säger Björn Jonsson.

Samarbete mellan Jämtland och Västerbotten

Mannen och kvinnan som nu sitter häktade misstänkta för grovt jaktbrott ska ha plockat fridlysta blommor, Björn Jonsson vill inte säga allt för mycket om hur man kunde veta om att de fanns på plats i Stekenjokk i Vilhelmina kommun.

– Jag kan säga att gripandet av personerna var en frukt av samarbetet mellan Jämtland och Västerbotten. Men det återstår att se vad utredningen säger. Vi vet inte än vad motivet bakom brottet är, säger Björn Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.