• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per-Erik Lyrén tycker att det är synd att folk fuskar och försöker ta utbildningsplatser från de som fått sina resultat på legitimt sätt. Foto: SVT

Så många fuskare blev påkomna under högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstens högskoleprov infördes nya, strängare, regler mot de som fuskar. Nu står det klart att 50 personer åkt dit för fusk. De blir avstängda från att skriva provet i två år – och riskerar fängelse.

I dag, måndag, offentliggjordes svaren från höstens högskoleprov och de som skrev högskoleprovet den 29 oktober kan nu hämta ut sitt resultat. Men lika kul att få veta resultat blir det inte för alla. I höstens högskoleprov gillrades en fälla för att lättare upptäcka fuskare och 50 personer har åkt dit för fusk.

– Önskan hade ju varit att ingen skulle fuska, men givet att folk fuskar så är det viktigt att vi upptäcker det då de tar utbildningsplatser från andra som har fått sina resultat på legitim väg, säger Per-Erik Lyrén vid Umeå universitet, projektledare och vetenskaplig ledare för högskoleprovet.

Kan polisanmälas

Han arbetar inom institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap och är med och tar fram högskoleproven. Till höstens prov hade de tagit fram fyra olika versioner av den sista provdelen. I alla versioner var det samma uppgifter, men de kom i olika ordning.

Det har inför provet gått att köpa en tjänst där personer fått rätt svar via mobilen. Det samband som de som analyserat proven har sett är att de som fuskat haft nästan identiska svar med varandra och väldigt goda resultat på de första delarna av högskoleprovet, men väldigt lågt resultat på den sista provdelen. Hade de däremot rättats efter facit av en av de andra versionerna hade de fått väldigt goda resultat.

– Nu kommer Utbildnings- och högskolerådet att meddela de som fuskat att de blivit påkomna och i första hand kommer de att bli avstängda från att skriva högskoleprovet i två år. Sedan är det upp till UHR om de polisanmälaren de som fuskat eller inte, säger Per-Erik Lyén.

Riskerar fängelse

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat att det inför hösten infördes hårdare krafttag mot fusket vid högskoleprovet. Den som fuskar riskerar i det grövsta fall att få fängelse i upp till två år.

Det var de som skrev högskoleprovet i Göteborg, Lund och Stockholm som fick skriva olika versioner. I Stockholm upptäcktes 37 fuskare, i Lund nio och i Göteborg fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.