Lars Bergström utbildade idrottsledare i Umeå i Sisu:s regi. Foto: SVT

Så ska ungas idrottsskador stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Sisu i Västerbotten satsar nu hårt på åldersanpassad fysisk träning för att förebygga skador. Mer än 300 idrottsledare i Umeå och kranskommuner har genomgått utbildning och intresset är stort.

Sisu är i grunden ett studieförbund inriktat mot idrott. Uppdragen kommer från Svensk idrott och just nu är åldersanpassad fysisk träning det hetaste.

– Vi kör kvällsutbildningarna ute i föreningarna och delar in den fysiska träningen i före pubertet, under pubertet och efter pubertet, säger Fredrik Holmgren på Sisu, och berättar att träningen behöver se olika ut i de olika åldrarna för att förebygga skador.

Flera föreningar delaktiga

Under onsdagen hölls en kurs i akut skadeomhändertagande för idrottsledare från 12 föreningar i Umeå.

– Det här ser vi som en inspirationsföreläsning, sedan kan olika klubbar välja att förkovra sig på olika sätt, säger Fredrik Holmgren.

Lars Bergström, till vardags sjukgymnast på Iksu utbildade ledarna i att ta hand om skador inom framför allt lagidrott.

– Det vanligaste är fotledsskador, vrickade fötter och uttänjda ledband. De är viktigt att ta hand om direkt, att linda hårt inom två minuter är centralt, säger Lars Bergström.

Uppvärmning viktig

Syftet med att linda skador snabbt är att begränsa skadan och hjälpa idrottsungdomar att komma tillbaka till sin idrott snabbare.

Lars Bergström gav också exempel på skadeförebyggande träning där uppvärmningen är viktig, och bör varieras.

– Uppvärmningen måste väcka nervsystemet, den ska hjälpa kroppen att stå emot oväntade situationer. Uppvärmningen ska säga till muskulaturen att den har en uppgift, säger Lars Bergström. Han lyfte också fram vikten av att träna den bakre muskelkedjan i kroppen, baksida lår, säte och vad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.