Hund med skyddsväst och Hans Jansson på Samhall i Norsjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Roligt att folk ser vår kompetens” – hör anställda på Samhall i Norsjö om storordern av skyddsvästar. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Samhall i Norsjö syr skyddsvästar för hundar – ska skydda mot varg och vildsvin

Publicerad

Samhall i Norsjö har fått en stororder på 1000 skyddsvästar för hundar – som ska hjälpa mot vargattacker. Ordern kommer från ett företag utanför Nyköping, som valt att flytta produktionen från Kina och Estland.

– Vi har börjat få ett rykte att vi är duktiga skräddare, säger Hans Jansson.

Det var i början av maj i år som Samhall i Norsjö fick en stororder av familjeföretaget Dogtech i Skavsta utanför Nyköping.

– Bara i år ska vi tillverka 1 000 skyddsvästar som ska skydda jakthundar mot vargangrepp och vildsvinsattacker, säger arbetsledaren Nina Lindkvist.

Totalt arbetar 22 personer på Samhall i Norsjö och just nu sysselsätter det nya uppdraget mellan 8-9 personer, däribland Jenni Laine.

– Roligt att vi får synas och att folk uppskattar vår kompetens i Norsjö, säger hon.

Ska öka produktionen framöver

Samhall i Norsjö har redan i dag sytt närmare 600 skyddsvästar och om allt går enligt planerna kommer produktionen att öka framöver.

– Det finns en förhoppning om att vi ska kunna tillverka cirka 3 000 skyddsvästar per år, säger Pär Lundkvist, områdeschef på Samhall i Norsjö och Skellefteå.

Hur kommer det sig att ni flyttade produktionen till Norsjö?

– Vi tyckte inte riktigt att kvaliteten höll måttet hos våra tidigare leverantörer. Vi tog kontakt med Samhall som tittade var de har personal som kan sömnad och det var i Norsjö, säger företagaren Göran Hallman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.