Efter att ha granskat en bidragsansökan på 500 000 kronor har Skellefteå kommun polisanmält en förening. Andreas Löwenhöök (M) uppger att kommunens tjänstemän misstänker oriktigheter i ansökan som gäller ett projekt för en samisk mötesplats (bild från ett annat tillfälle). Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Förening polisanmäls av Skellefteå kommun – ville skapa samisk mötesplats

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun har polisanmält en förening som ansökt om närmare en miljon kronor i bidrag till ett projekt om en samisk mötesplats. Misstankarna gäller bedrägeri eller försök till bedrägeri.

– Vår slutsats är att man försökt lura kommunen på pengar, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Skellefteå kommun polisanmälde efter att föreningen ansökt om 500 000 kronor i bidrag. Pengarna skulle användas till en förstudie för mötesplats med samisk kultur.

I våras fick föreningen beviljat 468 000 kronor från Region Västerbotten. Dessa pengar betalas ut under förutsättning att Skellefteå kommun säger ja. Nu har kommunen dragit i handbromsen.

Bedömer felaktiga uppgifter i ansökan

– Under beredning av ärendet har våra tjänstemän uppdagat misstänkta oegentligheter och oriktigheter i ansökan, säger Andreas Löwenhöök, ledamot i kommunstyrelsen och sammankallande i minoritetsrådet.

Skellefteå kommun menar att den nu polisanmälda föreningen försökte vilseleda kommunala beslutsfattare, bland annat genom att felaktigt uppge att projektet backas upp av olika aktörer. Den sortens stöttning kan generellt sett avgöra om en kommun säger ja till en bidragsansökan.

Utpekade personer är oförstående

– Vi förlitar oss på att sådana uppgifter är korrekta. I det här fallet har det kanske inte varit så, säger Andreas Löwenhöök.

Kommunens minoritetsråd lämnade en rekommendation om att avslå ansökan. Skellefteå sameförening, som också yttrat sig om ansökan, känner inte till den polisanmälda föreningen.

– Vi känner inte till ansökan eller personerna som är inblandade. Ingen har hört talas om det här varken privat eller i föreningen, säger Susanne Pingi Avander, ordförande i Skellefteå sameförening.

Skellefteå kommun lämnade in sin polisanmälan förra veckan. Löwenhöök säger att det nu blir polisens sak att utreda om brott har begåtts.

– Jag förstår ingenting, säger en av två brottsanmälda personer.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Det är väldigt ledsamt. Hade de känt att det var för luddigt så avslår man väl bara ansökan? Varför beter man sig så här från en kommun, säger den andra personen.

Kommunstyrelsen har inte fattat något formellt beslut om ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.