– Nej, så är det. Man håller på att undersöka ett antal platser på museer, men just nu vet man inte riktigt var kvarlevorna finns, säger Jans Heinerud, vid Västerbottens museum som ansvarar för den planerade återbegravningen.
Samerna begravdes i Lycksele på 1600- och 1700-talet. När nuvarande Gammplatsen öppnades i Lycksele i början av 1950-talet gjordes utgrävningar och då hittades den samiska begravningsplatsen. Flera av de samiska kvarlevorna hade också då bevarade koltar.
Sju kartonger kvarlevor glömdes bort
Kvarlevorna sändes till Stockholm och glömdes sedan bort. För två år sedan kom dock det mesta i retur till Västerbottens museum i Umeå.
– Det handlar om sju kartonger med kvarlevor. Vi hoppas att man hittar det som saknas i Stockholm snart och räknar med en begravning om ett till två år, säger Jans Heinerud.
Landets största samiska återbegravning
Tidigare har begravningar av samiska kvarlevor genomförts i Tärnaby och Jämtland. Det handlar då om enstaka samer. Det här skulle blir den största samiska återbegravningen hittills i Sverige. Mikael Jakobsson, som är ordförande i Lycksele sameförening, är en av dem som ser fram emot återbegravningen.
– Av respekt för mina förfäder så vill jag att kvarlevorna ska få komma hem och begravas på nytt. Man har begravt dem här en gång, så kvarlevorna måste tillbaka, säger Mikael Jakobsson i Lycksele.