I november 1965 reste författaren Sara Lidman till Hanoi för att på ort och ställe beskåda verkningarna av USA:s bombningar över civila mål i Nordvietnam.
Idag, den 18 november, är det exakt 50 år sedan hon talade i Hanois radio.
Vid Medlefors folkhögskola i Skellefteå uppmärksammades 50-årsdagen med en uppläsning av Sara Lidmans tal. Varför? Folkhögskoleläraren Anna Ericsson svarar:
– Idag behöver vi också ta ställning för det goda i samhället, och att våga vara – obekväma. Sara Lidman var inte rädd, säger hon.
Fördömde Vietnamkriget
Författaren Sara Lidman från Missenträsk i Västerbotten blev tidigt en portalfigur i det svenska motståndet mot USA:s krig i Vietnam. Hon höll tal vid den första stora demonstration i Stockholm på sommaren 1965 och förmodligen var hon den första svenska författaren som besökte krigets Nordvietnam.
Den 18 november 1965 tog hon till orda – på engelska – i Hanois radio.
Talade om orättvisorna
Talet tog avstamp i Missenträsk, där fattigdomen fanns i färskt minne när Sara Lidman växte upp på 1920-talet, och fortsatte med orättvisorna i världen mellan fattiga och rika. Och om soldaterna från USA – som kunde ha varit någon av Sara Lidmans egna kusiner – själva visste varför de var där med sina bombplan.
Femtio år senare är det skådespelaren Ellenor Lindgren som framför Sara Lidmans manuskript ograverat inför en grupp elever på Medlefors folkhögskola.
– Sara Lidman tog ett stort personligt ansvar, och med tanke på den flyktingsituation som råder i världen nu så behöver vi alla ta personligt ansvar. Det är vad jag tar med mig från den här uppläsningen, säger eleven Felix Lundmark vid Medlefors folkhögskola.
Sara Lidman-sällskapets initiativ
Sara Lidman var en väl sedd gäst vid arbetarrörelsens folkhögskola Medlefors i Skellefteå, där Norrländska Författarsällskapet bildades med Sara Lidman i spetsen på 1950-talet. Efter initiativ från Sara Lidman-sällskapet valde Medlefors att damma av Sara Lidmans tal 50 år efter radiosändningen i Hanoi.