Den gamla graven, som kallas långröse, ligger på en höjd i Junkboda utanför Bygdeå norr om Umeå.
Den har varit känd av arkeologer sedan tidigare, men har aldrig undersökts. Den planerade dragningen av Norrbotniabanan i området gav nu arkeologerna en möjlighet att gräva ur delar av graven.
”Jättenyfiken”
Trafikverket undviker i möjligaste mån att göra intrång i kulturmiljön. Om järnvägen dras nära detta röse kan det däremot finnas skäl att göra en större utgrävning på platsen, för att dokumentera vad som finns gömt i graven. Den är så lång att det borde finnas fler personer begravda på det som var en ö för 3500 år sedan.
– Jag är jättenyfiken på vad vi skulle kunna hitta. Graven borde vara ungefär 3 500 år gammal utifrån hur läget är i landskapet. Det följer ofta den gamla kustlinjen och då var det här en ö ute i vattnet med ungefär 300 meter till fastlandet, säger Tone Hellsten.
I videon ser du graven och hör om vad man tror att man ska hitta när hela är öppnad.
Bronsåldern
Bronsålder kallas den del av förhistorien som är från tiden mellan år 1700 f.Kr. till år 500 f. Kr. Den brukar delas in i äldre och yngre bronsålder. Tidsperioden mellan 1100 och 500 f Kr kallar arkeologerna för yngre bronsålder.
En av anledningarna till att man skiljer mellan äldre och yngre bronsålder är att gravskicket förändrades.
Från att begravt de döda obrända slår seden med att bränna de döda på bål igenom stort, det s.k. brandgravskicket. Samtidigt förändrades också de synliga gravöverbyggnaderna. Även om stora högar fortfarande byggdes så började man anlägga bygravfält där familje- eller bymedlemmarna begravdes inom ett avgränsat område. Gravgåvorna blev också mer standardiserade. Förändringarna hade börjat så smått redan under äldre bronsålder men blev nu tydliga.
Källa: Historiska Museet