Robert lIndberg på TTGU samt en genrebild på ben som springer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tendensen är att folk anmäler sig allt senare och senare” – hör Robert Lindberg på TTGU om varför de fick ställa in en tävling. Foto: Evelina Dahlberg/SVT, TT

Sena anmälningar drabbar föreningslivet i Västerbotten – tvingas ställa in lopp

Publicerad

Allt fler anmäler sig och köper biljetter till tävlingar eller evenemang i sista minuten. Det uppger flera föreningar och arrangörer i Västerbotten. En av de som tvingats ställa in ett motionslopp är TTGU i Umeå.

– Vi valde att ställa in för att markera, säger arrangören Robert Lindberg.

I slutet av augusti skulle ett motionslopp ha arrangerats i Umeå, men på grund av få anmälningar valde arrangören TTGU att ställa in tävlingen.

– Hade vi haft anmälan öppen hade vi säkert fått ett par hundra anmälningar sista veckan. Men vi valde att ställa in dels för att markera. Som arrangör har man en hel del initiala kostnader som man vill veta att man har täckning för, säger arrangören Robert Lindberg.

”En trend”

Detsamma hände med den tilltänkta musikfestivalen Garden Party i Skellefteå, som tvingades ställa in på grund av för få sålda biljetter.

– Vi ser tyvärr en trend i Sverige där biljettköpen blir allt närmare in på arrangemangen och detta ställer till det för oss arrangörer, skrev arrangörerna i ett pressmeddelande då.

Arrangemang viktig intäktskälla för föreningar

För idrottsföreningar är arrangemang viktiga intäktskällor för att bibehålla en rimlig medlemsavgift. Men många föreningar som SVT pratat med märker av tendenser till sena anmälningar, vilket i sin tur kan skapa oro.

RF-SISU:s distriktschef i Västerbotten, Niclas Bromark, betonar vikten av föreningslivets evenemang.

– Avgiften till idrotten är en tröskel som gör att vissa inte har möjlighet att idrotta. Hur aktiva vi är i idrott präglas väldigt mycket av vilken socioekonomi vi finns i, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.