Porträttbild på beredskapsamordnare Petter Sundström i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skellefteå kommuns beredskapssamordnare svara på tre frågor om kommunernas planer för frivilliga resursgrupper, FRG. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Sex kommuner i norr behöver krishjälp – efterlyser frivilliga

Publicerad

Fyra kommuner i norra Västerbotten och två i södra Norrbotten vill tillsammans ha hjälp av frivilliga vid kriser i samhället.

– Där våra resurser inte räcker till, säger Skellefteå kommuns beredskapssamordnare Petter Sundström.

När tusentals Skellefteåbor 2011 fick magsjuka på grund av en parasit i dricksvattnet kallades kommunens frivilliga resursgrupp (FRG)in för att hjälpa till. Sedan dess har det varit svårt att få snurr på verksamheten, som lades ner 2018.

Men nu gör Skellefteå ett omtag tillsammans med kommunerna Norsjö, Malå, Sorsele, Arjeplog och Arvidsjaur.

– Med ett större geografiskt område kan vi få fler individer som är intresserade, säger Skellefteå kommuns beredskapssamordnare Petter S Sundström.

”Räcker inte till”

Kring hälften av landets kommuner har i dag FRG. Men den senaste tiden har fler kommuner anmält att de är i startgroparna för resursgrupper.

– Nu har de börjat märka att det här är en resurs kommunerna behöver för de räcker inte till, säger Laila Göransson, projekledare på Frivilliga resursgruppernas kansli.

Fler samarbeten

Även i Umeå som idag är den enda kommunen i Västerbotten med FRG sneglas det på ett samarbeta över kommungränserna. Även här har det varit svårt att få tillräckligt med uppdrag för de frivilliga.

– Vi har en tanke om att jobba ihop med Robertsfors och Vindeln. Jag tror på den lösningen. säger Umeå kommuns säkerhetschef Camilla Adolfsson.

Frivilliga resurgrupper (Frg)

Frivilliga resursgrupper finns idag i 148 kommuner.

I januari 2024 har 36 kommuner anmält att de håller på att skapa nya resursgrupper.

Resursgrupperna ska finns till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas vid en större samhällsstörning.

Det kan handla om större elavbrott, störningar i vattenförsörjningen, skogsbränder och smittspridnining.

De frivilliga får gå en 36 timmars utbildning och sedan skrivs ett avtal mellan den frivillige och kommunen.

Källa: Frivilliga Resurgruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.