– Man kan tvingas sänka fiskekvoter och fundera på om man måste förbjuda laxfiske under vissa tider om det inte blir bättre, säger Stefan Larsson, vid länsstyrelsen. Foto: SVT

Situationen allvarlig i Vindelälven – laxynglen minskar dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet laxyngel i Vindelälven har minskat dramatiskt de två senaste åren. Länsstyrelsen menar att situationen är allvarlig.

– Största oron är att vi inte vet vad som är problemet, säger Stefan Larsson, fiskekolog vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Under två år har det varit extremt få laxyngel i Vindelälvsälven i Västerbotten. Vid årets mätningar var det bara fyra yngel per hundra kvadratmeter i älven. I övriga älvar har det varit rikligt med laxyngel och detta oroar länsstyrelsen.

– Naturen är så att ibland går det upp och ner. Men vi är förbryllade över vad som händer just nu i Vindelälven, säger Stefan Larsson.

Prover ska tas på laxarna

Anledningen till nedgången tror man delvis beror på ökningen av sjukdomen M74 (se faktaruta lägre ned). Men eftersom beståndet av laxyngel i övriga älvar i Västerbotten är höga kan inte det här vara den enda orsaken.

– Det kommer att tas prover för att utreda om det är någon ny sjukdom bland laxarna i Vindelälven, säger Stefan Larsson.

Laxarna sjuka

Antalet laxar som tar sig förbi laxtrappan i Stornorrfors kraftverksdamm är också väldigt få. Av 400 laxar som märktes av Sveriges lantbruksuniversitet var det bara ett par stycken som tog sig förbi laxtrappan.

– Ingen kan förklara varför de inte tar sig förbi. I urvalet valde man även bort laxar som såg sjuka ut. Den här utvecklingen kommer tydligt att märkas på laxbeståndet. Det kan påverka turistnäringen, yrkesfiskarna och sportfiskarna, säger Stefan Larsson.

”Kan tvingas sänka fiskekvoter”

Man kommer att fortsätta att utreda vad problemen i älven kan bero på och Stefan Larsson menar att det kan bli aktuellt att vidta åtgärder.

– Man kan tvingas sänka fiskekvoter och fundera på om man måste förbjuda laxfiske under vissa tider om det inte blir bättre, säger Stefan Larsson.

Fakta sjukdomen M74

Drabbar bland annat laxen i Östersjön.

Laxar som smittats av M74 lider av tiaminbrist (B1-vitamin) och dess avkomma dör.

Högst var dödligheten i mitten av 1990-talet men under de senaste åren har sjukdomen ökat igen.

Orsaken till sjukdomen är inte helt känd.

Fakta: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.