Ett nattåg och SJ:s presschef

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet att det är populärt” – i videon förklarar SJ:s kommunikatör Lina Edström varför tågtrafiken läggs ner, trots intresset från resenärerna. Foto: Jonas Redin/SVT

SJ lägger ner nattåg mellan Göteborg och Umeå/Åre

Uppdaterad
Publicerad

SJ lägger ner nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå samt mellan Göteborg och Duved. Anledningen är att trafiken är olönsam.

– Vi kommer att ta bort trafiken då, säger Lina Edström, presskommunikatör på SJ.

Vid årsskiftet kommer SJ att lägga ner nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå, det var sajten Järnvägar först med att berätta. Även nattåg mellan Göteborg och Jämtland avvecklas i april 2025.

– Där väntar vi tills skidsäsongen är över, säger Lina Edström.

Nattågen

Det betyder att resenärer som vill uppåt i landet måste byta tåg i Stockholm.

– Vi vill fortsätta köra tågen från Västkusten. Vi har kört kommersiellt nu för att se om det finns ett tillräckligt stort kundunderlag, men det är inte lönsamt. Därför tar vi bort trafiken då. Vi behöver bidrag för att kunna köra, säger Lina Edström.

SJ: ”Vi har gjort vad vi kan”

Tågtrafiken mellan Stockholm och norra Sverige har upphandlats, vilket innebär att SJ får ett statlig stöd för att köra tågen. Men någon sådan upphandling finns inte från Göteborg.

– Vår förhoppning är att trafiken på den här sträckan ska upphandlas, men vi har inte fått gehör för det. Vi önskar att Trafikverket och regeringen väljer att se över det igen, säger Edström.

Redan 2020 var frågan högaktuell, men då valde SJ att driva trafiken vidare i egen regi.

– Vi går inte med plus. Nu får politikerna ta det vidare, vi har gjort vad vi kan, säger SJ:s kommunikatör.

Trafikverket: Ingen prioriterad sträcka

– Vi har full förståelse för att SJ inte vill köra vidare. Nu får man åka snabbtåg till Stockholm och kliva på nattåget där. Vi vet att det inte är populärt att byta tåg, men vi får inte upphandla. Även om vi skulle få det så finns det högre prioriterade insatser som vi behöver göra, säger Dan Lundholm, förvaltare för Trafikverkets avtal om nattågstrafik.

Kan nattågen på den sträckan komma tillbaka någon gång?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Vi får en viss budget från regeringen, vi har inte obegränsat med pengar. Och sträckan är inte prioriterad i nuläget. Det är en politisk fråga i så fall, säger Lundholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet