Moa Eriksson. Foto: SVT

Självskadebeteende triggas i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier finns användare och grupper med bilder som kan trigga självskadebeteende och ätstörningar. Moa Eriksson som idag är frisk från sin anorexi menar att dessa sidor är rent av livsfarliga.

Moa var 12 år när hon insjuknade i anorexi. Hon har sedan dess har varit inlagd under långa perioder och blivit sondmatad. Under tiden hon var sjuk var hon inne på sidor på internet där ätstörningar uppmuntrades.

– Man skulle må sämst, man skulle väga minst, helst skulle man ha extravak och skära sig flest gånger på en dag. Det är bisarrt att man kan önska sig något sådant, säger Moa Eriksson.

Sociala medier är fulla av användare och sidor där självskadebeetende och ätstörningar glorifieras. När Moa var som sjukast lade hon själv upp bilder och skrev saker som kunde trigga andra.

Jämför sig

– Det var väl skönt då. Att visa att jag faktiskt är sjuk. Jag ville inte att folk skulle tycka synd om mig men att de skulle se att jag var sjuk. Jag gjorde det också för att få stöd från dem som också var sjuka. Att visa dem att jag är sjuk – ännu sjukare än vad du är, säger Moa.

Anna Johansson, etnolog på Umeå universitet, har forskat på hur självskador och psykisk ohälsa uttrycker sig i sociala medier. Hon menar att framförallt bildmaterial kan ha en triggande effekt.

– Det skapar möjligheten till jämförelse som i sig kan göra att man triggas att börja svälta sig själv eller skada sig själv. Eller att man triggas att skada sig själv värre än tidigare genom den här möjligheten till jämförelse, säger hon.

Svårt med åtgärder

Flera sociala medier har förstått problematiken kring detta och har infört varningar och länkar till sidor där det går att få hjälp, innan bilderna visas. Vissa sidor, till exempel Instagram, har också spärrat vissa hashtaggar.

– Det kan man fundera på om dessa förbud är rätt väg att gå eller om det marginaliserar vissa grupper ytterligare. Det kanske gör så att de bara hittar andra plattformar att uttrycka sig på, säger Anna Johansson.

Vill hjälpa

Moa Eriksson är idag frisk från sin ätstörning. Hon tycker att samhället borde reagera mer på problemet kring det här. Idag när hon bloggar vill hon motivera andra som kämpar för att bli friska.

– Jag vill kunna ge en liten tröst i att det faktiskt går att må bra och det är värt det, säger hon.

Vill du berätta om dina egna upplevelser? Hör av dig till vår reporter Maria Ehrlin, eller till redaktionen på vbnytt@svt.se. Du kan också vara med och diskutera på Västerbottensnytts sidor i sociala medier, med #självskadebeteende och #ätstörningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.