Skellefteå kommun, som hyr Sara kulturhus av det krisdrabbade fastighetsbolaget SBB, berörs inte av beskedet om att företaget har ingått avsiktsförklaringar om att sälja fastigheter tillbaka till sina tidigare ägare, tillika nuvarande hyresvärdar. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Skellefteå berörs inte av nytt SBB-besked om att sälja fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Det krisdrabbade fastighetsbolaget SBB redovisar en ny brakförlust. Under torsdagen meddelade bolaget att de tecknat avtal med kommuner om att sälja fastigheter som kommunerna hyr. Skellefteå är inte en av dem.

Fastighetsbolaget SBB köpte Sara kulturhus av Skellefteå kommun för en miljard kronor. Sedan tecknade kommunen ett 50-årig hyresavtal med SBB.

SBB är hårt krisdrabbad och har stora skulder. Två tredjedelar av börsvärdet har försvunnit sedan årsskiftet. Nu meddelas en ny brakförlust på 11,1 miljarder kronor före skatt för årets andra kvartal.

Skellefteå berörs inte

För att stärka balansräkningen säljer SBB nu fastigheter och meddelade i torsdags att de har tecknat avsiktsförklaringar med olika kommuner som hyr fastigheter som de en gång i tiden sålde till SBB.

Men Skellefteå kommun är ingen av dessa kommuner.

– Vi berörs inte. Vi har ett gott och långt avtal med SBB, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).

M ville sälja

I maj i år lyfte Moderaterna i Skellefteå frågan om att köpa tillbaka Sara kulturhus i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att vi ska bjuda under 1 miljard kronor. SBB är pressade och behöver pengarna, sa Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå till SVT då.

Förslaget röstades ner av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Flygbild över Sara kulturhus, samt bild på moderaten Andreas Löwenhöök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Andreas Löwenhöök (M) vill köpa tillbaka kulturhuset. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.