• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ambulanssjukvårdarna Cecilia Sandberg och Tobias Hedqvist om att få tillbaka ambulansen i klippet. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skellefteå får tillbaka nattambulans

Publicerad

För två år sedan flyttades en ambulans från Skellefteå till Robertsfors för att täcka upp där nattetid. Nu får Skellefteå tillbaka den ambulansen.

– Vi har fått en budgetförstärkning som gör att vi kan återinföra den, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef för ambulanssjukvården Region Västerbotten.

När det 2020 stod klart att Skellefteå skulle tappa en ambulans nattetid möttes det av kraftiga protester från personalen. De menade att patientsäkerheten äventyrades då man endast hade två ambulanser i kommunen istället för tre.

Vid flera tillfällen efter flytten ska patienter i Skellefteå ha tvingats vänta på ambulans. Framförallt så har ambulanserna i Robertsfors och Norsjö fått täcka upp sedan resursen i Skellefteå försvann.

– Det var fel att flytta den för två år sedan men nu får vi tillbaka tre årsarbetstjänster och tror att det ska bli betydligt bättre. Framförallt så har Norsjö och Robertsfors fått dra ett tungt lass och vi får bättre täckning i de områdena, säger Mattias Lundmark, avdelningschef ambulansen i Skellefteå.

Förhoppningen är att ambulansen som nu Skellefteå får tillbaka ska börja rulla i mitten av december.

Hör ambulanssjukvårdarna Cecilia Sandberg och Tobias Hedqvist om att få tillbaka ambulansen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.