Socialdemokraterna i Skellefteå har gått ut och lovat att det ska byggas 120 nya äldreboendeplatser.
– Vi satsar redan mycket men det räcker inte och framöver kommer vi att satsa ännu mer procentuellt sett, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).
Samma siffra på antalet platser använder Liberalerna och Sverigedemokraterna.
–Utöver platserna avsätter vi 20 miljoner kronor mer än majoriteten för att förstärka äldreomsorgen, säger Markku Abrahamsson vice ordförande (SD).
Vill införa lag
Förutom fler äldreboendeplatser lyfter Centerpartiet fram vikten av satsningar inom hemtjänsten som ska möjliggöra kvarboende hemma, inte minst i kommundelarna. De vill därför införa LOV, lagen om valfrihetssystem. Den innebär att varje person själv ska kunna välja utförare inom hemtjänsten. LOV är något som alla partier inom alliansen vill ha:
– Vi måste garantera en mångfald av boendeformer och ge äldre möjlighet att välja omsorgsgivare, menar oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) som också vill skapa fler möjligheter för personal inom äldreomsorgen att göra karriär.
”Ska finnas särskilt stöd”
– Liberalerna har kämpat mot neddragningar inom äldreomsorgen i Skellefteå i snart 20 år och fortsätter med det. Att tillåta privata utförare är en väg till bättre omsorg men vi vill också att det ska finnas särskilt stöd till de som väljer att vårda anhöriga, säger gruppledare Andreas Westerberg (L).
– I Skellefteå finns det en övertro på att kommunen sköter allt bäst i egen regi trots att verkligheten gång efter annan visar att det finns brister här, säger Charlotta Enqvist, gruppledare (KD). Hon vill att alla över 85 år ska garanteras en plats i anpassat boende.
Sverigedemokraterna är inne på samma linje men vill utreda om det går att införa någon form av åldersgaranti.
Vill utreda mer
Att utreda mer är även Miljöpartiet inne på, men av andra skäl.
– Vi behöver ta reda på hur effektivt skattepengarna används idag eftersom vi får signaler om att det till exempel är för många mellanchefer och för lite folk ute på fältet, kommenterar gruppledare Hans Brettschneider (MP) som också trycker på vikten av fler trygghetsboenden i kommundelarna.
Vänsterpartiet faller också in i kören om fler äldreboendeplatser och trygghetsboenden, men vill bredda diskussionen.
– Idag har cirka 8 av 10 på våra vård- och omsorgsboenden någon form av demenssjukdom och om dagens boendeformer inte fyller behoven måste vi skapa nya och mer flexibla boende- och vårdformer, framhåller gruppledare Agneta Hansson (V).