Kommunfullmäktige i Skellefteå har sju revisorer vars uppgift är att se till att besluten som fattas i fullmäktige verkställs. Det är en sorts demokratisk kontrollfunktion.
Dessa revisorer har nu granskat hur styrelsen för Skellefteå Kraft samt kommunstyrelsen agerat kring investeringarna i etanolbolaget Sekab.
Åtaganden för 660 miljoner
Enligt revisorerna är båda styrelserna skyldiga att se till att kommunfullmäktige får insyn i principiellt viktiga beslut, som till exempel att köpa in sig i bolag eller låna ut stora summor pengar. I Sekabaffären har Skellefteå Kraft åtaganden för totalt 660 miljoner kronor.
Och även om politkerna i kommunstyrelsen inte känt till alla turer i Sekabaffären så är de skyldiga att ta veta vad bolagen gör och att föra detta vidare till kommunfullmäktige. Så har inte skett och därför får båda styrelserna nu en anmärkning av revisorerna.
Första gången revisorerna ger anmärkningar
Revisorgruppens ordförande Thomas Nordenstam säger till Västerbottensnytt idag att det är första gången som revisorerna i Skellefteå ger anmärkningar och han tycker att det är mycket allvarligt att demokratiska kontrollen brustit.
Revisorerna kan inte tvinga någon att avgå, men politikerna måste nu förklara sig och Nordenstam hoppas att det ska räcka för att göra kontrollen särkare i framtiden.
Skellefteå Krafts styrelseordförande Christer Forsell (s) har inte tagit del av revisionen men fortsätter hävda att ansvaret att informera fullmäktige ligger på kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsens ordförande Bert Öhlund (s) har avböjt att kommentera kritiken innan han tagit del av revisionsrapporten. Det ska han göra i morgon bitti.
Mimmi Lindström