Bengt Ivansson hoppas att beskedet om fabrikens nedläggning inte är slutgiltigt. Foto: SVT

Skellefteås näringslivschef om beskedet från Metso: ”Som en blixt från klar himmel”

Uppdaterad
Publicerad

Att Metso planerar lägga ner sin verksamhet i Ersmark utanför Skellefteå kom som en chock för kommunen. Det säger näringslivschef Bengt Ivansson.

– Vi har trott att industrin gick bra och att man var nöjd.

Beskedet att den finska koncernen planerar att lägga ner verksamheten i Ersmark nådde fackklubben på måndagen. På kommunen hade man inte fått någon förvarning.

– Det kom som en blixt från klar himmel, överraskande och jättetråkigt, säger Bengt Ivansson, näringslivschef vid Skellefteå kommun.

Kan drabba Skellefteåföretag

Han hoppas att beskedet inte är slutgiltigt.

– Jag hoppas att vi kan hitta lösningar för att ändra på beslutet. Som det nu ser ut skulle uppemot 200 personer förlora jobbet och det vill vi inte se hända.

Riskerar det här att drabba andra företag i kommunen?

– Det kan det göra. Det finns gott om underleverantörer som har Metso som kund.

Bengt Ivansson tillägger att om Metso beslutar lägga ner verksamheten så finns gott hopp för de anställda att få nya jobb.

– Industrin går bra i Skellefteå och arbetslösheten är låg. Det ska skapas många nya jobb, genom Northvolt och flera andra. Om Metso fullföljer planerna så hoppas jag att de anställda ska kunna få nya jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.