Samtidigt som gymnasieskolorna förbereder för drogtester avråder Skolinspektionen från att göra det. Foto: SVT

Skellefteå vill drogtesta elever

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolorna i Skellefteå förbereder sig för att börja drogtesta eleverna. Tester som Skolinspektionen avråder från.

Den senaste drogvaneundersökningen där droganvändandet – särskilt cannabis -  gått upp kraftigt bekymrar både skola och politiker.

Nu finns ett färdigt förslag om drogtester på Skellefteås alla tre gymnasieskolor.

– Vi ser det som en del i större förebyggande arbete, säger Bertil Almgren (S), ordförande gymnasienmämnden.

Så här går själva testet till: Slumpvis väljs elever ut. Elev och förälder ska godkänna att testet genomförs, sen väntar ett urinprov som analyseras. Och det ska varar frivilligt men där har skolinspektionen invändningar.

Skolinspektionen avråder

Eftersom det är svårt att bedöma om ett drogtest faktiskt genomförs frivilligt, det vill säga med ett fullt och reellt samtycke och utan tvång så avråder Skolinspektionen från att genomföra drogtester i skolan. Det skriver inspektionen i ett ställningstagande.

– Vi måste sköta det här på ett proffsigt sätt. Om någon säger nej får vi inte ha en skampåle, säger Bertil Almgren (S), ordförande gymnasienmämnden.

Myndighetsstatistik saknas

Det finns idag ingen myndighetsstatistik som visar hur många skolor i landet som drogtestar. Organisationen Narkotikafri skola känner dock till ett trettiotal men tror det kan röra sig om upp mot hundra stycken.

– Min erfarenhet är att det blir att vanligare, särskilt på de praktiska programmen, säger Stefan Hubinette på Narkotikafri skola.

I Västerbotten känner han till Liljaskolan som drogtestat under flera år. Men bara program där elever kanske kör tunga fordon eller använder farliga maskiner.

I Skellefteå blir det enligt förslaget från Gymnasienämndens arbetsutskott frivilliga slumpvisa tester för alla elever i gymnasieskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.