Hör skogsträförädlaren i Skogforsks växthus om betydelsen för branschen i Sverige. Foto: Marit A Israelsson

Skogforsk i Umeå vill starta screeningcenter för törskate

Uppdaterad
Publicerad

Ett pilotprojekt vid SLU i Uppsala i samarbete med Skogforsk i Sävar utanför Umeå arbetar med att försöka hitta metoder som kan ge mer tydliga svar på när, var och varför törskaten blir ett stort problem. En idé är att försöka odla fram rostsvampen törskate i labmiljö.

Forskaren Torgny Persson fick idéen efter att ha studerat hur man i USA på tjugo år lyckats halvera angreppen av en liknande svamp. Konkret handlar det om att medvetet infektera tallplantor med svampsporer.

– Eftersom rostsvampen som angriper trädet växlar värd mellan trädet och olika örter, är första steget att odla örten som svampen måste gå via innan den angriper tallen, förklarar Torgny Persson.

Kan använda doftpion

Ute i naturen vet man att värdväxlaren heter skogskovall och vid institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala har olika växter testats för ändamålet. Där har man kommit fram till att vanlig doftpion skulle kunna användas.

– Vi kan alltså odla pioner i ett eget växthus, infektera dem och sedan tallplantorna, det är grundtanken.

Leta motståndskraftig tall

Här handlar det alltså om att försöka utröna vilka tallar som är mest motståndskraftiga mot svampangreppen. Vad skogssverige kan vinna på det berättar Torgyn Persson i videon ovan.

Det finns också andra insatser som pågår. Skogsstyrelsen har till exempel börjat utbilda sin personal och andra yrkesverksamma inom skogssektorn om problemet törskate, en sorts rostsvamp.

Tar fram analys och vägledning

Enligt myndighetens projektledare för multiskador i ungskog, Tobias Gramner i Gällivare, ska det också tas fram en konsekvensanalys på hur skogsskadorna (även annat än törskate) påverkar bland annat industrin och på sikt arbetstillfällen.

– Framöver kommer vi att också att arbeta med att ta fram skötselvägledningar för hur man ska hantera de här skadorna, berättar Tobias Gramner.

Törskate är en rostsvamp som riskerar att slå ut stora skogsbestånd i norra Sverige. Foto: Torbjörn A Israelsson

Vad är törskate?

Törskate är en rostsvamp som finns i två olika varianter. Den som främst drabbar norra Sverige värdväxlar – alltså hoppar till en annan växtvärd – med örten skogskovall.

Så här går det till när en tall får symptom:

  • Svampsporer tar sig företrädesvis in via klyvöppningarna på barren och infektionen kryper sedan in i grenen.
  • Man kan se på grenen att den sväller och får kräftsår, vid midsommar går det att se orangegula sporsamlingar.
  • Det kan gå snabbt eller ta lång tid men när svampen når stammen blir det allvarligt. Infektionen kryper runt stammen och stryper vatten- och näringstillförseln ovanför, en så kallad tjärgadd uppstår med död topp på tallen.
  • När infektionen kommer in tidigt i ett yngre bestånd kan effekten bli allvarligare och trädet dö tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.