Bilden är en genrebild. Foto: Jessica Gow/TT

Skola hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Gummarks skola utanför Skellefteå har för få lärare och specialpedagoger. Därför hotas skolan av nedläggning och 65 elever i årskurs F-5 riskerar att placeras om.

Gummarksskolan hade det redan under hösten 2016 stressigt med att få ihop bemanning inför terminen. En vecka innan skolstart var det fortfarande inte klart med personal på de utannonserade tjänsterna. Till slut lyckades man fylla platserna, men inte med behöriga lärare med lärarlegitimation.

Under våren är endast 1,8 lärartjänster av totalt 5,7 lärartjänster behöriga och legitimerade. Skolan saknar dessutom en specialpedagog på 50 procent.

Gummarksskolans framtid

Möte med föräldrar och media

För- och grundskolenämnden håller under torsdagseftermiddagen en presskonferens om situationen i Gummark. Föräldrar har tidigare fått ta del av information om skolans framtid på ett möte.

– Det är inte barnbrist utan lärarbrist och då känns det som att vår skola ska läggas ner för att de inte kan skicka lärare från stan. Det känns bedrövligt, säger Emma Söderström, som har ett av sina barn på skolan, till tidningen Norran.

65 elever berörs

Enligt henne måste skolan rekrytera fler lärare innan den 6 mars, annars bli konsekvenserna att de 65 skoleleverna måste flyttas till en annan skola till hösten. Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Skellefteå, säger under presskonferensen att han är bekymrad över situationen i Gummarks skola.

– Lärarbristen är akut och får vi inte tag på behöriga lärare tvingas vi att lägga ned skolan, säger han.

Fredrik Stenberg (S) ordförande i för – och grundskolenämnden är bekymrad över lärarbristen. Foto: SVT

Rekrytering av behöriga lärare och specialpedagoger har pågått under hela läsåret och pågår fortfarande.

– Allt det här påverkar barnens rätt till utbildning och rätt till stöd, och vi riskerar att inte upp-fylla skollagens krav på undervisning och rätt till stöd, säger Anna-Carin Östman. Får vi inte fler behöriga lärare och specialpedagog, så blir det en ohållbar situation. Arbetsbelastningen för de behöriga ökar om det är flera obehöriga medarbetare samtidigt som det är en hög omsättning av vikarier på skolan, säger Anna-Carin Östman, områdeschef syd på skol-och kulturkontoret i Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Lärarbristen har påverkat flera skolor

I höstas flyttades årskurs 7-9 på Furuskolan i Jörn till Bolidenskolan. Skälet till det var just lärarbristen, ett problem som även har orsakat att mellanstadiebarnen i byn Umgransele nu bussas till Lycksele för att gå skola där.

Förra veckan backade Skellefteå kommun i frågan om att lägga ned skolan i Stackgrönnan, efter protester från föräldrar till barn på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gummarksskolans framtid

Mer i ämnet