Foto: SVT.

Självmordsbrevet utreds

Publicerad

Skolinspektionen har kontaktat Skellefteå kommun sedan föräldrar blivit upprörda över att deras barn fått i uppgift att skriva ett självmordsbrev. Och uppgiften är tveksam säger en psykolog som jobbar med självmordsproblematik bland unga inom skolan.

Att prata om självmord i skolan är bra det och behövs enligt psykolog Erik Andersson.

Men det är också mycket svårt på en vanlig lektion.

– Det är mycket att lägga på en svensklärare och det ligger inte inom ämnet. Även om det är bra att det vävs in i skolans ämnen måste man göra det på ett mer medvetet sätt. 

Väcker tankar och känslor

Det här är uppgiften i läroboken Svenskan 7: Eleverna läser en historia och lyssar på en ljudbok om Elsa, en flicka som tänker ta sitt liv. Hon räddas av en yngre pojke. Men hon har skrivit ett brev till sin mamma. Brevet försöker hon stoppa när hon kommer på bättre tankar. Eleverna ska diskutera historien och skriva Elsas brev till mamman.

Brevet har gjort föräldrarna i Skellefteå upprörda.

– Det är formulerat så att det väcker mycket tankar och känslor. Då är det viktigt att det finns en förberedelse att möta det hos ungdomarna som gör uppgiften. Man vet aldrig i förhand vilka tankar det väcker hos individen.

Kontaktade av Skolinspektionen

Läromedlet har flera år på nacken. Men historien och uppgiften som föräldrarna reagerat på är ny.

– Det handlar ju om döden och är ett känsligt ämne.

Skellefteå kommun har blivit kontaktade av Skolinspektionen som vill veta vad som hänt.

– Vi vill få en mer nyanserad bild, säger Joakim Lundberg, enhetschef Skolinspektionen Umeå.

Tema om psykisk ohälsa

Skolan har just nu ett tema om psykisk ohälsa bland unga. Erik Andersson som jobbat med att förebygga självmord bland unga tycker kommunen kan ta tillvara den debatt som uppstått.

– Ett bra tillfälle att fortsätta prata kring de här frågorna. Hur man kan hjälpa sina kompisar och vad jag själv kan göra. Vilken hjälp som finns att få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.