Upprörda föräldrar och lärare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrar och lärare har larmat om problemen på Älvbrinkens grundskola i Vindeln i fyra år. Nu riskerar kommunen ett vite på en miljon kronor. Foto: Elin Moberg/SVT

Skolinspektionen riktar hård kritik mot Älvbrinken i Vindeln: ”Allvarliga brister”

Publicerad

Vindelns kommun riskerar vite på en miljon kronor om de inte åtgärdar brister som Skolinspektionen hittat på grundskolan Älvbrinken. Många av bristerna som framkommer har föräldrar och lärare flaggat om i flera års tid.

– Jag skakade när vi fick veta att någon utifrån sagt att problemen är på riktigt, vi trodde att det bara var vi, säger Nicole Fastborg.

Bristerna handlar bland annat om att elever med speciella behov och särskilt stöd inte fått de resurser de enligt lag har rätt till. Det handlar också om att skolan inte haft tillgång till en fungerande elevhälsa.

Skolinspektionen bedömer att bristerna allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen.

Andra klagomål Skolinspektionen pekat ut är bristande studiero, trygghet och åtgärder mot kränkande behandling.

Kämpande föräldrar

Nicole Fastborg satt och skakade när hon tillsammans med sin man läste skolinspektionens utlåtande om skolan. Hon har kämpat för sina barns skolgång i fyra år och många av de brister skolinspektionen pekat på är det hon kämpat för.

– Jag har tänkt ”är det bara vi som känner såhär?”, säger Nicole Fastborg.

Föräldern Stina Strömberg kände även hon en stor lättnad när Skolinspektionen kom med bedömningen om skolan.

– Samtidigt som vi föräldrar känner en lättnad, så blir jag illamående, arg och ledsen att politiker och ledning inte tagit oss på allvar tidigare, säger Stina Strömberg.

Ny skolchef tar över

Skolchefen Pernilla Lindberg började sin nya tjänst i början av september och har ännu inte hunnit sätta sig in i Skolinspektionens omfattande utredning om skolan.

– Mitt ansvar nu är att se till att rektorn har verktygen som behövs för att klara det här, säger Pernilla Lindberg.

Föräldrar och lärare har varit kritiska till alla neddragningar som varit på Älvbrinken.

– Det är för tidigt för mig att säga om budgeten är tillräcklig, i det här fallet kan det också handla om att fördela resurser, säger hon.

Vindelns kommun ska ha kommit med lösningar för att åtgärda bristerna innan mars 2025 – annars riskerar kommunen vite på en miljon kronor.

Skolchef och skola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärarna har varit kritiska till de neddragningar som varit. Enligt skolchefen Pernilla Lindberg är det för tidigt att säga om budgeten varit för snäv. Foto: Stefan Brännström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.