Antalet gymnasieelever som fått sitt studiebidrag indraget i Skellefteå ökade markant under fjolåret. Foto: Jessica Gow/TT

Skolket i Skellefteå har nästan tredubblats

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan drog Centrala Studiestödsnämnden, CSN, in studiestödet för 113 gymnasieelever i Skellefteå. I fjol hade de siffrorna nästan tredubblats, och totalt blev var tioende elev i länet av med sitt studiebidrag.

Totalt blev 324 gymnasieelever i Skellefteå av med sitt studiestöd under läsåret 2018/2019. Det motsvarar 11,9 procent av samtliga 2621 elever med studiestöd i kommunen, och är en markant ökning från tidigare år.

Felicia Lundmark (S), ordförande i kommunens gymnasienämnd, säger att man inte märkt av någon högre grad av skolk.

– Jag har inte sett någon jättestor skillnad vad gäller frånvaro, det vill säga den siffran som vi i nämnden tittar på. Men våra rektorer och lärare arbetar dagligen med att möta eleverna och deras behov.

Mer än var fjärde elev skolkade i Nordmaling

Ökningen sammanfaller med att rekordmånga elever landet över fått sitt bidrag indraget. Bland de län med högst andel skolk placerar sig Västerbotten på en tredjeplats med tio procent.

Den kommun med högst andel elever som blivit av med sitt studiestöd är Nordmaling. Där har mer än var fjärde, 26,3 procent, skolkat nog mycket för att få det indraget i fjol. Det bör dock nämnas att det inte finns någon gymnasieskola i kommunen, så samtliga elever studerar vid gymnasieskolor i närliggande kommuner.

Så många elever blev av med sitt studiebidrag 2018/2019

Den mörkare siffran är skillnaden mot föregående läsår.

Lycksele         8,5 %       +2,9 %

Malå              16,7 %       +7,9 %

Nordmaling    26,3 %      +13 %

Norsjö            0 %          -11,8 %

Robertsfors    0 %          Ingen förändring

Skellefteå        11,9 %     +7,6 %

Sorsele           10,3 %    +10,3 %

Storuman       8,6 %      -1,3 %

Umeå             8,4 %       -1,1 %

Vilhelmina      13,1 %     +7,8 %   

Vindeln           0 %         -12,5 % 

Vännäs          13,9 %     -0,5 %

Totalt            10 %        +2,3 %

Fotnot: I Bjurholm, Dorotea, och Åsele fanns inga gymnasieelever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.