Allt fler vill göra skönhetsingrepp – stor efterfrågan i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att göra skönhetsingrepp enligt de kliniker som SVT varit i kontakt med och de menar att de sett en ökning under pandemin.

– Vi har haft stor efterfrågan på bokningar under pandemin. Vi har sett en stor ökning bland både män och kvinnor, säger Kerstin Lundberg, vd för Estetic Walk in i Umeå.

Under pandemin har klinikerna i Västerbotten, som SVT varit i kontakt med, sett en ökning av estetiska behandlingar, behandlingar som görs utan medicinsk anledning.

International society of aesthetic plastic surgery, för statistik globalt, menar att den ökat under pandemin.

Mer pengar över under pandemin

Enligt Kerstin Lundberg är de vanligaste behandlingarna botox och fillers samt hårborttagning. Många är ute efter att återskapa ett tidigare utseende och göra mer ”naturliga” behandlingar.

– Jag tror att ökningen beror på att vi rest mindre under pandemin, ätit mindre på restauranger och haft mer pengar över. Vi har sett oss själva på bildskärmar och pratar mer öppet om skönhetsingrepp, säger Kerstin Lundberg.

Pratar mer öppet om det

– Det har blivit mer tillåtet att vårda även sitt yttre. Om man känner sig glad på insidan men ser sur ut på utsidan så väljer man att göra någonting åt det. Det är upp till mig att göra det så tryggt och fint som möjligt för patienten. Om personen har en orelaistisk bild av hur det ska bli eller inte har rätt förutsättningar är det viktigt att våga säga nej, säger Ingela Fällman Karlsson, sjuksköterska på kliniken.

Sedan den nya lagen trädde i kraft förra året har branschen begränsats. Nu får inte längre vem som helst göra dessa behandlingar.

– Det är positivt eftersom oseriösa behandlare stängts ute, säger Kerstin Lundberg.

Kritik mot trenden

Finns det någon baksida med att skönhetsingrepp normaliseras?

– Det kan vara just att man har orealistiska förväntningar eller att man blir påverkad av omgivningen att göra ingrepp, att beslutet inte kommer från en själv. Sedan finns det såklart en risk av att något går fel och att behandlaren injecerar i ett blodkärl till exempel. Det har hänt att kunder kommit hit efter att de blivit felinjecerade och resultatet inte ser bra ut, säger Ingela Fällman Karlsson.

Vid ett tillfälle mötte hon ett par som kom in på kliniken. När hon talade med personen som funderade på behandlingen i enrum, kom det fram att personen redan var nöjd med sitt utseende.

– Det är tråkigt för då fanns en press från omgivningen. Då är det extra viktigt för mig att vara lyhörd och stärka den personen genom att skicka hem den som den är, utan en behandling.

Fler salonger öppnar

Idag finns 23 kliniker registrerade i Västerbotten hos IVO. En av de nya salongerna som öppnade upp under 2021 är Medpark. Läkaren Sahand Vaezi var delaktig i att öppna upp salongen och där har trycket varit högt sedan start.

– Vi såg ett tydlig behov och valde att öppna upp en klinik i Umeå. Det har varit högt tryck och allt fler män börjar också komma, säger han.

Ytterligare två nystartade kliniker i Umeå med samma inriktning är Örnbjärs estetik och Skinify, som tillkom under hösten 2021. Inom kort kommer Estetic att expandera och öppna upp nya salonger i Lund, Göteborg och Jönköping.

Hör mer om skönhetsingrepp i klippet ovan.

Rättigheter och skyldigheter

I juli 2021 trädde en ny lag i kraft för reglera skönhetsmarknaden. Den nya lagen omfattar både estetiska skönhetsingrepp och kirurgiska operationer som utförs:

  • Endast personer med rätt kompetenser får utföra ingreppen. Läkare och sjuksköterskor får ge injektioner såsom fillers och botox.
  • Verksamheterna måste ha en patientförsäkring vilket ger individen ökad möjlighet till ersättning vid skador.
  • Personen som genomgår ett skönhetsingrepp måste vara över 18 år.
  • Verksamheten måste se till att patienterna får tillräckligt med betänketid och ingår samtycke samt informera om risker.
  • Verksamheterna måste också anmäla sig till IVO. Det är även där man kan göra en vårdanmälan vid missnöje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.