Efter flera kalla och nästintill vindstilla dagar har förutsättningarna för långfärdsskridskoåkning på havet i Norra Kvarken varit utmärkta.
Isarna lockade även KajsaLisa Olsson och hennes kompisgäng ut på isen. Efter noggrann planering bestämde de sig för en tur till fyrön Bonden, 14 kilometer från fastlandet i Umeå kommun.
”Måste veta riskerna och ta dem på allvar”
– Det är inte farligt att åka om man har rätt utrustning och vet vad man gör. Men det är inget man tummar på, säger KajsaLisa Olsson och menar att man inte ska skrinna på hav om man inte har bra koll, har med sig någon erfaren eller har varit med på en kurs eller infokväll.
– Det är ju tillgängligt för alla, men man måste veta riskerna och ta dom på allvar, säger hon.
Räddade rådjur
Under äventyrets gång fick sällskapet plötsligt syn på ett rådjur som har hamnat långt ute på isen och som inte kunde resa sig på det hala underlaget.
– Vi fick mota den tillbaka, säger Richard Johansson.
”Då tog det verkligen stopp”
Fyrön Bonden nådde sällskapet aldrig. De stoppades av en yta med bara två millimeter tjock is.
– Det var nästan som öppet hav. Och då tog det väldigt mycket stopp, säger KajsaLisa Olsson.
Turen blev ändå en dagstur på tre mil totalt.
I klippet kan du följa med ut på turen på Norra Kvarken och höra hur det gick för KajsaLisas kompis Amanda som gick igenom isen under turen.
Säkerhetstänk på isen
Kunskap innebär kunskap om isens egenskaper, typiskt svaga ställen och påverkan av väder och vind.
Utrustningen består av en ispik eller annat redskap för att prova isens bärighet, en livlina för egen och andras räddning, isdubbar samt någon form av flythjälp som kan vara en ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall. Mobiltelefonen skall vara vattentätt packad så att du kan larma 112 om det skulle behövas.
Sällskap är viktigt på is. Går du igenom isen är chansen att du tar dig upp på egen hand mycket liten om du inte är stark och vältränad.
Källa: Issäkerhetsrådet