En man och en kvinna i varseljacka står vid ett hål i marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är kärnan i Klimatklivet” – Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin och Linn Andersson, General Manager på Boliden Rönnskär, skruvar symboliskt på kranarna för att sammankoppla fjärrvärmenäten i Skelleftehamn och Skellefteå. Foto: Tomas Nyström/SVT

Skrotar torv och olja – fler hus ska värmas med spillvärme från Rönnskärsverken

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska koldioxidutsläppen minska i Skellefteå. En storsatsning på 400 miljoner kronor innebär att Skellefteå Kraft inte längre behöver elda med torv och inte heller med olja när det är riktigt kallt.

– Det känns fantastiskt. Vi får bort koldioxidutsläpp, det blir bättre för klimatet, säger Joachim Nordin, vd för Skellefteå Kraft.

Sedan 1980-talet har spillvärme från Rönnskärsverken i Skelleftehamn använts för att värma bostäder. Men all energi har inte kunnat tas om hand under vissa tider på året.

Nu har Boliden Mineral tillsammans med Skellefteå Kraft kopplat samman Skellefteås fjärrvärmenät med Skelleftehamns och fler bostäder kan värmas upp.

Ersätter eldning av torv

Satsningen kallas Ecolink och är bland annat möjlig tack vare pengar från Naturvårdsverket genom Klimatklivet.

Ecolink innebär att man helt kan ersätta användning av torv i fjärrvärmeverket på Hedensbyn, vilket minskar koldioxidavtrycket.

– Kalkylen är 26 500 ton mindre koldioxidutsläpp per år, säger Joachim Nordin.

Enligt Skellefteå Kraft motsvarar det 1 300 flygvarv runt jorden.

Fakta om Klimatklivet

Klimatklivet är investeringsstödet som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.