Höga covidvärden i Umeås avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Analyser av avloppsvattnet från Umeå visar på en hög smittspridning av covid-19. Umeå ligger nästan dubbelt så högt som Uppsala – som kommer tvåa på listan.

Reningsverket, Vakin, i Umeå skickar vattenprover veckovis till SLU i Uppsala, för att analysera hur hög andel av covid-19 som finns i avloppsvattnet.

På väg nedåt

Förra veckans siffror visade på en skyhög smittspridning i Umeå. Veckans värden har gått ner, men Umeå ligger fortfarande högst bland de orter som testats.

– Det började öka rejält i början av januari. Sen har det gått ganska snabbt, framförallt de senaste fyra veckorna, säger Maja Malmberg, forskare vid SLU.

Vattenproverna visar att de två omikronvarianterna har dominerat efter årsskiftet. Just nu är det den nya omikronvarianten, BA2, som står för 80-90 procent av de positiva fallen.

Smittskyddsenheten på Region Västerbotten följer utvecklingen i avloppsvattnet och har en delad bild om att spridspridningen har varit hög.

– Vi vet om att vi har haft hög smittspridningen, det ser vi på screening av vårdpersonal  där tolv procent varit positiva utan symtom. Vi har även tittat på telefonsamtal hos 1177 som ökat. Det ser ut som att det vänder neråt nu, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Inget samband med stora evenemang

Att Umeås peak förra veckan skulle ha någon koppling till Svenska Rallyt har Gunilla Persson svårt att se.

– Det var många fler människor i stan som bodde här. Men om de kom från delar som har lägre smittspridning så borde avloppsvattnet varit utspätt och siffran borde varit lägre, säger Gunilla Persson.

Hör Maja Malmberg i klippet ovan.

Orter som analyseras

Umeå

Malmö

Kalmar

Örebro

Enköping

Ekerö

Knivsta

Stockholm

Uppsala

Östhammar

Tierp

Älvkarleby

Jönköping har under längre tid skickat prover till ett företag som analyserat vattnet. Den statistiken kommer att finnas på forskningsgruppens portal tillsammans med resterande orter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.