Foto: Berno Jonsson/SVT

Släktforskning via dna allt vanligare – kan ge otrevliga överraskningar

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för släktforskning har ökat drastiskt under de senaste åren, framförallt tack vare dna-tekniken. Många har hittat okända släktingar och det finns alltid en risk i att söka efter sitt ursprung.

Fram till idag är det 150 000 personer som dna-testat sig i Sverige och i hela världen är det drygt tre miljoner som sökt vidare i sitt släktskap med hjälp av dna, berättar släktforskaren Peter Sjölund.

Kusiner blev syskon

Under två dagar har forskare och intresserad allmänhet dykt ner i ämnet under en konferens vid Umeå universitet. En person berättade om vad han trodde var hans kusiner istället blev hans halvsyskon då hans mor varit otrogen med hans fasters man.

– Det blev sådana problem då, och min faster tog väldigt illa vid sig, säger personen som med hänsyn till sin faster vill vara anonym.

”De flesta stolta”

Peter Sjölund från Härnösand är den person som i Sverige hållit på längst med släktforskning med hjälp av dna-tekniken. Idag driver han ett företag inom den sektorn och hjälper personer att hitta sina rötter.

– Jag får väl ett drygt hundratal mejl i veckan med förfrågningar. Dna gör att du med lätthet kan se om du har ryska, samiska eller judiska förgreningar och idag är de flesta stolta över sitt ursprung.

I klippet ovan hör du Peter Sjölund om baksidan med att söka sina rötter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.