När Hagamannen släpps, efter nio år i fängelse, kommer han att börja en utbildning i norra Sverige. Och som Umeå tingsrätt fastslog i början av juli har Hagamannen ”ett stort och fortsatt behov av behandling”. Därför måste han även fortsätta gå kriminalvårdens behandlingsprogram för personer som dömts för sexualbrott, och en alkoholbehandling.
Lång prövotid
Dessutom kommer han att få en övervakare som han kommer ha en tät och återkommande kontakt med under det första året som villkorligt frigiven.
När man blir villkorligt frigiven, vad gäller då när man kommer ut?
– Då gäller en prövotid som är lika lång som den del av straffet som återstår. Man ska vara skötsam, följa de avvisningar och föreskrifter som ålagts och komma till Kriminalvården på kallelse, säger Elisabeth Lager, chefsjurist vid Kriminalvården.
Statistik talar emot återfall
Som vi tidigare berättat står det i Kriminalvårdens utlåtande, att det finns en stor risk att Hagamannen återfaller i sexualbrott. Men statistik visar att det är mer ovanligt att de som dömts för sexualbrott återfaller i liknande brott än personer som dömts för andra våldsbrott.
– I genomsnitt återfaller personer som lämnar fängelse efter en sexualbrottsdom i nya sexualbrott i ungefär tio procent av fallen inom tio år, så de flesta döms alltså inte för nya sexualbrott, säger Niklas Långström, sexualbrottsexpert vid Karolinska institutet
Domen och straffet
- Hovrätten för Övre Norrland dömde Hagamannen 2 oktober 2006.
- Straffet blev fängelse i 14 år för två försök till mord, två fall av grov våldtäkt, våldtäkt samt försök till våldtäkt. Samtliga brott skedde i Umeå kommun.
- Hagamannen blir villkorligt frigiven 28 juli, efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.