Den ser snäll ut, mjuk och go och har lite plirande ögon. Men egentligen är den en vattenlevande räv från Sydostasien som äter allt levande i sin väg.
– Den är ett stort hot mot den biologiska mångfalden. När mårdhundarna blir många så utrotar de amfibiefaunan – grönfläckig padda, lövgroda, klockgroda, lökgroda och större vattensalamander, säger P-A Åhlén som leder mårdhundsprojektet i västerbotten.
Det är ett projekt som är Life-finansierat. Life är EU:s verktyg för att finansiera naturvård i Europa.
Hittar varandra
Mårdhunden är fenomenal på att söka rätt på andra mårdhundar i naturen. För att få reda på om det finns några mårdhundar i Västerbotten så har man försett tre infångade mårdhundar från Norrbotten med en sändare som ska hjälpa till att lokalisera andra bilda mårdhundar.
– Vi kan följa den på vår hemsida och när vi ser att den hittat en partner så går vi in och avlivar den partnern och så får sändardjuret gå vidare, säger P-A Åhlén.
I Västerbotten har det endast funnits tio mårdhundar sen 1989. Den senaste sköts i Rödålund utanför Vännäs i år.
Intensiv bevakning
P-A Åhlén och hans medhjälpare tar ut buren med mårdhunden som har en sändare och öppnar luckan.
Först spelar djuret död ett bra tag och ligger alldeles blickstilla. Sedan börjar den röra på huvudet, och drar iväg till skogs för att hitta en hona.
– Det ska bli otroligt spännande att se vad den tar sig till. Nu ska vi följa den intensivt och finns det mårdhundar i Västerbotten är vi helt övertygade om att den här kommer att hitta dem.