Snösmockan har slagit till över de östra delarna av Västerbotten och längs kusten. Bygdsiljum har störst snödjup i landet med 60 centimeter på söndagen. Bilden är från Umeå. Foto: Josefin Pečiva/SVT

SMHI varnar: Mer snö i Västerbotten – skapar problem i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det snöade kraftigt i delar av Västerbotten under fredag och lördag – och det fortsätter dumpa nu på söndagen. Prognosen har spått rejäla snömängder på flera håll, och det är besvärligt i trafiken.

Redan på lördagen gick Bygdsiljum upp i topp på snödjupslistan och på söndag morgon mättes 60 centimeter där.

Snöoväder längs kusten i Västerbotten

Pinnat inlägg

Det är besvärligt i trafiken längs kusten i Västerbotten på grund av helgens kraftiga snöande. Här kan du följa det senaste kring snövädret och trafiken.

Det är risk för begränsad framkomlighet på E4 mellan Lövånger och Bureå, efter att en långtradare åkt av vägen och hamnat på sidan vid Övre Bäck. Föraren är oskadd, enligt larmet.

kartgrafik
Trafikverket varnar just nu för svårt väglag på E4 och 364:an mellan Umeå och Skellefteå, samt 363 Umeå – Tavelsjö. Grafik: SVT Design

Avstängning E4 norr för bärgning
Från klockan 20 på söndag kommer E4 stängas av i norrgående riktning från Nydalarondellen till Anumark Ö.

Det är en buss som ska bärgas i höjd med Anumark. Trafiken leds om på väg 642, från Tomteborondellen till Sävar, meddelar Trafikverket.

Preliminärt ska arbetet vara klart vid midnatt.

Topplistan snödjup
På lördag konstaterades Bygdsiljum ha störst snödjup i hela landet efter att ha fått 1 ½ decimeter på ett dygn. På söndag morgon ser topplistan ut så här:

1. Bygdsiljum, 60 cm

2. Lövånger, 49 cm

3. Katterjåkk, 48 cm

Med tanke på söndagens snöfall gissar vi att det kommer ligga nån decimeter till på måndag morgon... Ta det försiktigt om ni måste ut i trafiken!

snötäckta bänkar och en skottad gång i snödrivor mellan två byggnader
Snöläget i Umeå söndag eftermiddag... Foto: Josefin Pečiva

I Umeå skar en lokalbuss ner i snön på sidan av vägen på Mariehem, vägen mot Nydalahöjd.
Bussbolaget Ultra meddelar att de på grund av vädret har stora förseningar som påverkar alla linjer under lördagen.

blås buss som står lutande, halvvägs av vägen nära en korsning, snö
Foto: Lukas Deininger/SVT

Även idag lördag har det skett en del trafikolyckor. En personbil körde i diket på väg 95 mellan Boliden och Jörn vid 13.15-tiden. Föraren var vaken och talbar efter olyckan, säger polisen.

Två personer chockades också när de körde av vägen längs E4, norr om Hökmark, enligt ett larm strax innan kl 14.

Tidningsutdelning påverkas av snöovädret  

Tidningsutdelarna i Skellefteå har haft det kämpigt i snöovädret. Flera personer har på grund av detta blivit utan tidningen Norran under fredagen. Norran meddelar på sin sajt att även helgens tidningsutdelning kan påverkas. 

På grund av detta har Norran öppnat upp sin e-tidning för alla läsare.

Umeå: En personbil har kört in i ett träd intill E4 vid avfarten till Stugunäs, söder om Umeå. Räddningstjänst och ambulans har varit på platsen, men ingen av de två inblandade personerna var i behov av vård.

Umeå: Tre bilar har krockat på E12 i Umeå. Tre personer är inblandade i olyckan. Enligt polisen har en person förts med ambulans till sjukvården.
– Det verkar handla om en seriekrock. Det är dåligt väglag och högt tryck på trafiken nu, säger Anton Westman, operatör på SOS alarm.

Det är begränsad framkomlighet i västergående riktning på vägen från Västerslättsrondellen till Ersbodarondellen.
Fordon ska bärgas från platsen.

Robertsfors: En personbil och en buss kolliderade på Aseavägen i centrala Robertsfors klockan 12.21. Räddningstjänst och ambulans åkte till platsen, men ingen person var i behov av ambulansvård. Enligt räddningstjänsten är det halkigt på platsen.

En av förarna har fått böter på grund av att han ej iakttagit väjningsplikten.

– Lokalt kan det komma 15 centimeter snö eller mer, sade meteorologen Lisa Frost inför helgen.

Redan till torsdagen varnade SMHI för att det kunde bli problem i trafiken.

– Det kan ställa till det i morgontrafiken. Det kraftiga snöfallet förstärks också av att det kommer att blåsa från havet in mot Västerbottenskusten, sade Anna Belking på SMHI.

På torsdagen flyttade sig den meteorologiska vintern ytterligare några snäpp söderut. Meteorologisk vinter blir det efter fem dygn med en medeltemperatur under nollan, och så ser det ut att bli – i hela landet. Just nu är det nämligen idel minusgrader och den så kallade Grönlandsblockeringen verkar inte ge med sig.

Två gula varningar

SMHI har utfärdat två gula varningar för snö. Från torsdagskvällen och framåt väntar rejäla snömängder i stora delar av Västra Götalands län.

– Det ligger redan nu över norra Bohuslän och Dalsland och är på ingång längre söderut, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, vid 14-tiden.

Snöovädret väntas under natten mot fredagen dela upp sig i två delar, ett som täcker bland annat delar av Sjuhärad och Skaraborg och ett som kommer att hänga mer över Halland.

Nya varningar

Till helgen och framförallt i början av nästa vecka kan det snöa lite varstans, enligt Marie Staerk, meteorolog, då mycket små ändringar av vindriktningen kan göra att snön hamnar någon helt annanstans.

– Vi är i ett väldigt klurigt väderläge med många lågtrycksområden nu. Så det gäller att hålla sig uppdaterad om man ska ut på vägarna, det kan bli gula varningar på fler ställen redan till helgen, säger hon.

De östligare delarna av landet, upp förbi Gävle, ser ut att kunna få snökanoner till tisdagen.

Det kalla vädret ser ut att hålla i sig åtminstone in i nästa vecka. Efter det är det osäkert om den så kallade Grönlandsblockeringen kommer att tappa sitt grepp eller om det blir en vit jul över stora delar av landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meterolog Pererik Åberg om det kommande snöfallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.