Barnmorska

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan Maria Andersson har jobbat på förlossningen i 31 år och trivs fortfarande med jobbet trots många utmaningar. Foto: Elin Moberg/SVT

Smockfullt på BB och förlossningen i Umeå: ”Vi gör så gott vi kan”

Publicerad

Förra veckan hade förlossningen och BB ett högre tryck av förlösande kvinnor. Många kvinnor på förlossningen var även sjuka, vilket gjorde att personalen kände att de inte räckte till. På grund av det höga trycket fick inte heller den andra föräldern stanna tillsammans med mamman och bebisen under natten på BB.

– Vi gör så gott vi kan, säger den rutinerade barnmorskan Maria Andersson.

Under sommaren föds det fler barn enligt Anna-Lena Renström, verksamhetschef för centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten. Det, i kombination med minimibemanning under sommaren gör det extra tufft både på förlossningen och BB i Umeå.

Anna-Lena Renström menar att vanligtvis är det lättare att ta in extrapersonal under en topp av födande likt denna.

– Vi vill inte störa personalen som har semester, säger Anna-Lena Renström.

Fler patienter än platser

Barnmorskan Maria Andersson kom tillbaka från semestern för ungefär en vecka sedan och hon menar att den befintliga personalen är de som får ställa upp och jobba dubbel- och extrapass.

– Vi är ett bra team, flexibla och peppar varandra i personalgruppen, för även om det ibland är för mycket är det här ett jätteroligt jobb, säger Maria Andersson.

BB har totalt 15 platser och under förra veckan var det som mest 17 patienter samtidigt.

Extra vårdbehov för sjuka mammor

En dag under förra veckan föddes det 11 barn på en dag och två av de förlösande kvinnorna förra veckan åkte från inlandet på grund av stängningen av Lycksele förlossning.

– Det kan såklart hända att 11 barn föds på en dag i januari också, men nu var också några mammor sjuka och behövde mer vård, då blir det tufft, säger Anna-Lena Renström.

Förlossningen är också stängd i Örnsköldsvik men hittills har bara en kvinna sökt sig till Umeå.

Ett mejl har skickats till alla kvinnor som snart ska föda om att partnern kan komma att få sova hemma och inte på BB.

– Det gör vi även under andra perioder, så det är inget unikt för sommaren, menar Anna-Lena Renström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.