Arkivbild. Studenter vid dammen utanför Lindellhallen på Umeå universitet. Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Snabba ryck för rekordmånga universitetsantagna i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

När den första antagningsomgången inför höstterminen är klar så visar det sig att fler behöriga sökanden än någonsin tidigare har antagits till program och kurser vid Umeå universitet. Drygt 32 000 studenter är antagna och det är en ökning med drygt två procent jämfört med i fjol.

Under förra året ökade antalet sökanden till svenska lärosäten, och delvis förklarades det av pandemin. Ökningen fortsätter alltså.

– Det är positivt med de ökande ansökningarna till Umeå universitet. Vi tar vårt framtidsansvar och välkomnar alla studenter med förhoppning om att vi kan återgå till studier på campus så småningom, säger Katrine Riklund som är prorektor med särskilt ansvar för forskning och forskarutbildning inom medicin, naturvetenskap och teknik.

Molekylärbiologi och AI

Mest ökar sökanden till programutbildningar och intresset för distansprogram ökar. Särskilt många sökande finns till sjuksköterskeprogrammet och socionomprogrammet. Masterprogrammen är mindre program, sett till antalet antagna, men där syns ett väsentligt ökat intresse för masterprogrammen i molekylärbiologi, artificiell intelligens och ekologi.

Regeringsuppdrag

Umeå universitet har regeringens uppdrag att öka antalet studenter på vissa utbildningsprogram, inom områden där behovet är stort. Jämfört med i fjol har också stora ökningar skett när det gäller civilingenjörsutbildningarna, teknisk-naturvetenskapligt basår samt kompletterande pedagogisk utbildning.

Besked på fredag

På grund av pandemin fick sökande till högre utbildning lite längre tid på sig att lämna in ansökan inför höstterminen 2021. Det innebar också att beskedet om antagning kom en vecka senare än normalt. Däremot har tiden för att bestämma sig och tacka ja blivit kortare – det beskedet vill universitetet ha senast på fredag, 23 juli. Nästa vecka, 29 juli, får reserverna besked om de kommit in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.