Mannen som är i 20-årsåldern misstänks ha planerad ett sprängdåd mot en restaurang i Umeå. Han var internationellt efterlyst när thailändsk polis ingrep och deporterade honom till Sverige.
– Han hade inte längre ett giltigt pass. Av den anledningen agerade thailändska myndigheter. Vi fick kännedom om detta via poliskanaler. En Umeåpatrull fanns därför på Arlanda när flygplanet från Bangkok landade, säger statsåklagare Thomas Forsberg.
Kan bli komplicerat
Han konstaterar att utlämningsärenden kan bli mer eller mindre komplicerade, beroende på vilket land den efterlysta personen påträffas i och det landets regelverk.
Thomas Forsberg har hanterat utlämningsärenden där brottsmisstänkta och internationellt efterlysta personer har suttit frihetsberövade i mer än ett halvt år innan de förts till Sverige. Den här gången hanterade thailändska myndigheter det som ett ett utlänningsärende – därmed gick det undan.
– Det är tillfredsställande att han kunde komma till Sverige så pass snart efter häktningsbeslutet i hans utevaro, säger Thomas Forsberg.
Parterna fick yppandeförbud
Mannen misstänks tillsammans med andra personer ha transporterat och förvarat splitterbomber och förberett sprängningar i Umeå.
En ny häktningsförhandling genomfördes på fredagseftermiddagen, nu med mannen närvarande. Thomas Forsberg krävde att tingsrätten skulle belägga inblandade parter med yppandeförbud, vilket domstolen också gjorde.
– Vi är mycket noggranna med att hålla den information som finns i ett så slutet rum som möjligt. Det beror dels på kalibern på brottet men också på utredningens karaktär, som gör att det skulle vara riskabelt för oss om omständigheter i utredningen blev offentliga, säger Thomas Forsberg.