-Vi tycker att man kan tända en varningslampa men vi tycker inte att man ska trycka på larmknappen, säger Lars Weinehall, docent vid enheten för epidemiologi och folkhälsovetenskap.
Det är i Norrland snusbruket är vanligast. Det är också i Västerbotten de 16 500 personer som ingår i studien hör hemma.
Sedan 1990-talets början inbjuds alla i länet till en hälsoundersökning det år man fyller 40, 50 och 60 år. Då mäts bland annat blodtryck, blodsocker och blodfetter. Dessutom ingår en omfattande enkät om livsvillkor och levnadsvanor i undersökningen.
”Oroande mönster”
Det visade sig att det i gruppen storkonsumenter av snus vid den andra hälsoundersökningen efter tio år fanns betydligt fler som hade så kallat metabolt syndrom; störning av sockerregleringen, högt blodtryck, höga blodfetter och fetma. De som använde minst fyra dosor snus per vecka hade 60 procents förhöjd risk för metabolt syndrom. Detta gällde även när forskarna tog hänsyn till skillnader i kön, ålder, fysisk aktivitet, utbildningsnivå samt alkoholproblem och känd ärftlighet för hjärt- kärlsjukdom och diabetes.
Främst ökade snusning risken för fetma och förhöjda blodfetter.
Lars Weinehall ser resultaten som varningstecken men vill att fler studier görs för att öka förståelsen.
-Men forskningens uppgift är att berätta när man ser oroande mönster och vi tycker att vi ska berätta för folk att så här ser det ut. Då får man väl begrunda vilka slutsatser man drar för egen del, säger han.
Internationell debatt
Även om rökningens risker är betydligt större anser Lars Weinehall att det är fel att se snusning som ett harmlöst alternativ. Umeåforskaren ser också studien som ett inslag i den internationella debatten eftersom det finns intresse från tobaksbranschen att sprida snusandet till länder utanför Skandinavien.
-Olika befolkningar verkar vara olika känsliga för metabolt syndrom. Det skulle var olyckligt om vi inte tänder varningslampan för att få ytterligare diskussion om det internationellt också, säger han.
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.
TT
Fakta: Snus
* År 2004 snusade 22 procent av de svenska männen dagligen och tre procent av kvinnorna. Totalt finns runt 900 000 snusare i landet.
* Snusbruket, som är vanligast i norra Sverige, har ökat under de senaste 20 åren. Sedan slutet av 1990-talet märks en särskild ökning bland flickor och högutbildade.
* Snus innehåller det beroendeframkallande ämnet nikotin samt ett antal cancerframkallande ämnen som tobakspecifika nitrosaminer.
* Forskningen ger starkt stöd för tesen att snus ökar risken för cancer i främst bukspottkörteln. Risken ökar även för cancer i munhåla.
* Nikotinet påverkar även hjärta och blodkärl, mag-tarmkanal och ämnesomsättning. Effekterna av ett långvarigt nikotinintag vid snusning anses i dag inte tillräckligt utredda.
* Enligt en svensk-fransk studie från 2005 medför snus en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.
Källa: Folkhälsoinstitutet och Karolinska institutet